Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Jogkövetési eljárás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

europack 2020-05-10 16:59:59

Kedves Attila!
1./ Jogkövetési eljárás alatt benyújtható-e önellenőrzés?
2./ Ha korábban benyújtott bevallását önellenőrizte a cég, amely alapján visszajáró adója keletkezett (nem áfa, nem támogatás), de a folyószámlára visszautalt pénzt a számláján hagyta (kvázi túlfizetése van), akkor milyen szankció állapítható meg?
3./ Mi a különbség a jogkövetési eljárás, valamint a támogató eljárás között?
Válaszodat előre is köszönöm.
Üdv. Emese

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-10 20:09:33

Kedves Emese,
1. Igen.
2. Ezt nem értem, légyszi egy kicsit bővebben!
3. A támogatói eljárás során csak jelzi a NAV, hogy ő úgy észleli, hogy valami nincs rendben, önellenőrizz vagy kérj hozzá segítséget. A jogkövetési vizsgálat viszont már élesben megy, amit ennek során talál a NAV, az már jegyzőkönyvbe kerül és ha szükséges, adóellenőrzés indul.
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2020-05-10 22:05:35

Kedves Attila!
Az egyik alkalmazott 2 éve betöltötte a nyugdíjkorhatárt, 46 év jogviszony után a nyugdíjazását kérte visszamenőleg január 1-től.
A nyugdíj egy hónapja határozatot hozott, és visszamenőleg január 1-től nyugdíj előleget folyósít, nyugdíjas törzsszámot adott. Az összeg véglegesítése még folyamatban van, a szolgálati időt már megállapította. Mivel az alkalmazott a cég megítélése szerint januártól nyugdíjas munkavállalónak minősül, ezért önellenőrzést adott be az első három hónapra. Ennek alapján a járulékokat jóváírták az adófolyószámlán, a pénz egyenlőre a folyószámlán van.
Még nem tudjuk a megkeresés okát... Ez lenne a 2. pont szerinti önellenőrzés...
Mi a véleményed?
Üdv. Emese

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-05-11 16:15:20

Szia Emese,
Jóllehet a cég hibázott, amikor nem hívta fel a dolgozó figyelmét a nyugdíjazás lehetőségére, de ez inkább munkajogi kérdés, mint adójogi, így különösebben nem szükséges aggódnotok. Gondolom, az önellenőrzést is szabályosan végeztétek el, meg aztán jogkövetési vizsgálat alatt lehetőség van a javításra is, szóval no para.
papattila

Szakértői hozzászólás

europack 2020-05-11 19:36:23

Kedves Attila!
Köszönöm, hogy ilyen hamar válaszoltál, valamint a megnyugtató szavakat!
Üdv. Emese

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra