Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Jogviszony ideje felmondási idő letöltése nélkül


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkascsilla75 2020-03-31 08:32:36

Tisztelt Szakértő, a jelenlegi helyzetben a cég felmond pár dolgozójának. A felmondási idő esetükben 45 nap, melynek ledolgozásától a munkáltató eltekint. Az MT szerint távolléti díjat kellene fizetnie a felmondási időre, de az MT. 146.par (1) szerint elháríthatatlan külső ok miatt nem köteles fizetni nekik a munkáltató és nem is akar. Ebben az esetben mikor van az utolsó napja a jogviszonyuknak, mikor kell kiadni a leszámoló papírokat? Ha a felmondási idő végén (45 nap után), akkor a felmondási időre fizetés nélküli szabadságot kell adni? Köszönöm válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-04-01 16:11:09

A felmondási időre minden körülmények közt távolléti díjat kell fizetni, erre nem vonatkozik az Ön által hivatkozott "elháríthatatlan külső ok", erre a 146.§ (3)-e vonatkozik. A munkaviszony a felmondási idő végén zárul le, azaz az Ebtv. 29.§ (9)-ben szereplő 45 napos ún. passzív biztosítási idő ettől a naptól kezdődik. Ha felmond, akkor nem lehet szó fizetés nélküli szabadságról.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra