Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

KATA, AIRBNB


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

dunacoopkft 2017-04-17 16:34:47

Tisztelt Szakértő!
Frissen végzett építészmérnök lány nem talál olyan munkahelyet, aki bejelentettként foglalkoztatná, ezért KATA-s kisvállalkozóként szeretne dolgozni. Van egy lakása amit AIRBNB alapú rövid távú lakáskiadásként hasznosít. Már elindult ez a folyamat. Azt szeretném kérdezni, hogyan lehet ezt a két dolgot összeegyeztetni, előbb kérjen adószámot a lakáskiadásra mint adószámos magánszemély, hogy számlázni tudjon, azután jelentkezzen be KATÁ-s vállalkozóként? Úgy tudom, a bérletet nem lehet a KATA alatt elszámolni. Alanyi adómentes akar maradni.A kétféle tevékenység egymás mellett adózik?
Válaszukat nagyon köszönöm
Tisztelettel:
Kárpáti Ivánné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-18 06:22:08

Kedves Kárpáti Ivánné!
Mivel az airbnb tevékenység csak adószámmal végezhető (mivel nem ingatlan bérbeadásról, hanem szálláshely szolgáltatásról van szó), így az első lépés mindenképp az adószám kiváltása. Ha pedig e mellett az építészmérnöki tevékenységét is önálló vállalkozóként szeretné folytatni, akkor célszerű egyéni vállalkozóként végezni a szálláshely szolgáltatást is, hiszen az 50eFt-os tételes adóval minden vállalkozói jövedelme adózottá válik, évi 12millió forintig (egész évi működés esetén).
Érdemes azonban arra is figyelemmel lenni, hogy valóban "önálló" vállalkozóként kell az építészmérnöki tevékenységét végeznie, az egyéni vállalkozás nem minden esetben tudja "kiváltani" a munkaviszonyt (arra a megjegyzésére utalok, hogy nem akarják bejelenteni).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra