Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Kata alatti szüneteltetés - egészségügyi szolgáltatási járulék fizetés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

pollakp 2014-03-02 11:43:16

Tisztelt Szakértő!
A kisadózó vállalkozások adójáról megjelent 2014-es törvénymódosítás (2012.CXLVII. 6. pont 10. paragrafus 1a. bekezdés) egyértelművé tette, hogy a szünetelés alatt a kisadózó biztosítása szünetel. A NAV-tól próbáltam érdeklődni, hogy ebben az esetben be kell-e jelenteni az egyéni vállalkozót a 14T1011-es nyomtatványon az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése miatt, vagy automatikusan előírják a folyószámláján és csak fizetni kell, a 6810 Ft-ot? Nem tudtak válaszolni! Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2014-03-02 14:31:46

Azon hónapokban, amikor a katás egyéni vállalkozó a szüneteltetés miatt nem kötelezett a tételes adó megfizetésére, fennáll az eü.szolg.fizetési kötelezettsége. Ezen kötelezettség nem automatikusan jön létre, hanem bejelentés alapján, azaz be kell nyújtani a 14T1011 jelű nyomtatványt.
papati

Szakértői hozzászólás

pollakp 2014-03-17 14:23:00

Tisztelt Papp Atila! Köszönöm a választ, el is küldtem a 14T1011-es nyomtatványt, aztán jött a fekete leves. A NAV-tól felhívott egy hölgy és közölte, hogy a bejelentést már tavaly november 1-től kezdve kellett volna megtennem, és fizetnem is attól kezdve kellett volna, mert a vállalkozás szünetelt. Hiába mondtam, hogy a NAV tavaly azt mondta, hogy a KATA vállalkozó szünetelés alatt is biztosított marad és a törvénybe ez csak januártól kezdve került bele, (fent hivatkozott törvénymódosítás) ő nem adott igazat, így visszamenőleg is ki kell fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot. Legközelebb írásban fogom kérni az állásfoglalást. Üdv. Piroska

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra