Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

KATA, melyik év bevétele


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Villac 2021-04-07 18:04:25

Tisztelt Szakértő!
Adott egy egyéni vállalkozó (alanyi áfa mentes), aki 2019-ben normál adózású volt, 2020.01.01.-től pedig KATÁs. Folyamatos szolgáltatást végez, utólag számláz, emiatt a számlán a teljesítés időpontja = a fizetési határidővel (Áfa tv.). A számla belsejében zárójelben feltünteti az elvégzett munka hónapját. A problémát a 2019.12. hóban elvégzett munka okozza. Számlázás dátuma: 2020.01.10., fiz.h.idő=telj: 2020.01.20., a számla belsejében feltüntetve: "2019.dec.". Kérdés, hogy ez a bevétel melyik év bevételében jelenik meg. Véleményem szerint a KATA tv. 25.§-a a tényleges teljesítésre vonatkozik, nem pedig az Áfa tv. szerinti teljesítésre. Ez alapján lett a 2019-es bevétel ezzel megnövelve, és 2020-as Kata bevallásban ez nem szerepelt. Viszont a partner már ezt 2020-as ktg-nek tekinti, és így a NAV-hoz eltérő számok mennek be.
Köszönettel, SzS.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-04-08 05:32:41

Kedves SzS,
Elég szerencsétlen a törvényhely (25.§ (1)) megfogalmazása, mivel nem egyformán fogalmaz a bevételek és a költségek tekintetében. Miközben a költségeknél teljesen egyértelmű a megfogalmazás, addig a bevételeknél valóban morfondírozni lehet, hogy "mire gondolt a költő". Ismereteim szerint a bevételeknél is a polgárjogi teljesítést kell érteni és nem az Áfa tv. szerinti teljesítést. Azaz a kérdésbeli bevétel 2019-ben szja alatt adózik, következésképp a kifizető sem szerepeltetheti ezt a számlaértéket a 2020.évi adatszolgáltatásában (20K102).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra