Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Kata többes jogviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

kissne_eva 2017-08-17 11:33:54

Kedves Attila!
Az alábbi témában szeretném kérni a véleményét.
Egyszemélyes Kft tulajdonosa , aki az ügyvezetést is ellátja mellette KATA-s egyéni vállalkozást szeretne indítani. Egy előző válaszában azt írta, hogy a tagi jogviszonyban kell megfizetni a járulékokat és a KATA-s egyéni vállalkozásban nem lehet főállású. Most találtam egy cikket melyben azt írták, hogy lehet a vállalkozó főállású KATA-s. A jogszabályt próbáltam én is értelmezni, de most már "nem tudok semmit"... Kérem szíves megerősítését!!! Előre is köszönöm!
"Valótlan rémhír terjed a többes jogviszonybanlévő Katással kapcsolatosan
.
A könyvelők kötelező továbbképzésével megindul a szokásos jogszabály értelmezés is.
Adózási végzettséggel nem rendelkező oktatók, könyvelők értelmezik az új adótörvényeket.
Egymás között beszélik meg, hogy ki mit hallott a továbbképzéseken.
Rengeteg téves jogértelmezés képződik így. A káoszt csak fokozza, ha még a NAV-ot is megkérdik. Az egyik ilyen rémhír, ami elterjedt a könyvelők között, hogy ha egy magánszemély egy kft-benszemélyesen közreműködő tag, emellett egyéni vállalkozó is, akkor ha Katás lesz, akkor a kft-ben ismeg kell fizetni a minimumjárulékokat, tehát kétszeres főállású vállalkozó lesz 2013-tól.
Ez nem igaz. Mindenki a Tbj.törvényben keresi a Katára való hivatkozást. Rossz helyen keresik.Mi következik a jogszabályokból?
A Tbj 31.§ (6) bekezdése:„Annak az egyéni vállalkozónak, aki egyben társas vállalkozóként is biztosított, egyéni vállalkozói járulékfizetési kötelezettsége a 29.§ (3) bekezdés, illetőleg 29/A.§ (1) bekezdése szerint áll fenn. Ez esetben a társas vállalkozásnál fennálló járulékfizetési kötelezettség alapja a ténylegesen elért, járulékalapot képező jövedelem.”
A jogszabály szövegében hivatkozott 29.§ (3) bekezdés, illetőleg a 29/A.§ (1) bekezdése írja elő a minimum járulékfizetési kötelezettséget.
Az egyéni vállalkozó tehet a főszabálytól eltérő nyilatkozatot, de most azt az esetet vizsgáljuk, amikor nem tesz. A Tbj.31.§ (6) bekezdése alapján egyértelmű, hogy a főfoglalkozású egyéni
vállalkozó a minimum járulékfizetési kötelezettségének egyéni vállalkozásában tesz eleget, a társas vállalkozásában a tényleges jövedelem a járulék alapja. Ha az vállalkozó a bejelentkezik főállású
Katásnak, akkor ez semmilyen kihatással nincs a társas vállalkozásában fizetendő járulékfizetési kötelezettségére, tekintettel a Tbj.31.§ (6) bekezdésére.
A 2012.évi CXLVII.(Ka.) törvény 9.§ (1) bekezdés c) és d) pontja
rendelkezik a Tbj. törvény 29.§ (3) bekezdése és a 29/A.§ (1) bekezdése által előírt járulékfizetési kötelezettségről.
Ka. tv. 9.§ (1) bekezdés: „A kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó kisadózó vállalkozások és a kisadózók mentesülnek (...) alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:
c) a személyi jövedelemadó, járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása, megfizetése;
d) szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása, és megfizetése.

Tehát a Tbj.törvény által előírt minimum járulékfizetési kötelezettség alólmentesíti a Ka.tv. kisadózót. A Katás mentesítése nem ír elő kötelezettséget a társas vállalkozás számára. A Ka. tv. a Tbj.törvényben meghatározott általános szabályra ír elő speciális szabályt a Katás
magánszemélyre.
Téves az a jogértelmezés, amelyik azon alapul, hogy a főszabályt felülíró speciális szabály esetén a főszabály átszáll egy másik adóalanyra.
Tehát jegyezzük meg: ha a főfoglalkozású egyéni vállalkozó, bt beltag
bejelentkezik Katásnak, akkor az ezzel egyidejűleg társas vállalkozásában is személyesen közreműködő tagra a Ka. tv újabb kötelezettséget nem ró. A főállású Katás a kft-ben a tényleges járulékalap után fizeti meg a járulékokat."

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-08-17 13:38:38

Kedves Éva!
Hát ez is egy vélemény, a jogszabályok nem könnyű terep, én is gyakran eltévedek :((
Ugyanakkor a továbbiakban is fenntartom a véleményem: a társas vállalkozóként biztosított Kft ügyvezető tag katás egyéni vállalkozóként nem válik biztosítottá, azaz nem lesz főállású katás, 25eFt tételes adó fizetésére lesz kötelezett. Véleményemet az elsődles fontosságú anyagi jogszabályra, a Katv. 2.§ 8.g) alapozom.
papattila

Szakértői hozzászólás

kissne_eva 2017-08-20 17:33:57

Kedves Attila!
Köszönöm válaszát!:)
Üdvözlettel: Kissné Éva

Felhasználói hozzászólás

mlinar 2017-09-18 07:26:14

Kedves Attila!

Jól értelmezem álláspontját? Van egy KATA-s egyéni vállalkozó, tagja és ügyvezetője egy egyszemélyes és egy két személyes Kft-nek. Valamelyik kft-ben, ha a társasági szerződésben nincs külön utalás a jogviszonyra, társas vállalkozóként lesz biztosított, a másikban társas vállalkozó tényleges kivét után fizet járulékot, az EV-ben 25.000 KATA.
Nekem egy pályázat miatt az EV-ben kellene a főállású jogviszony. Mi lehet a megoldás, ha KATA alatt szeretne maradni? Arra gondoltam, hogy a legkevesebbet akkor fizetné, ha nem tag ügyvezetővel oldaná meg. Járható ez az út?
Köszönettel:
Mlinár Jánosné

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra