Gyorskérdés
TAO - Társasági adó

Kedvezményzett átalakulás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2019-12-11 15:56:44

Kedves Attila !

A következő kérdésben kérném az állásfoglalását :

Egy egyszemélyes részvénytársaság átalakul egyszemélyes kft-vé .A jegyzett tőkéje 100 M ft . Az átalakulás során él a piaci értékre való felértékelés lehetőségével . A ingatlanjai nettó értéke : 200 M ft a piaci értékelés értéke 1.000 M ft .A számviteli écs és a társasági adó écs elszámolása megegyezik , nincs eltérés .

1 .
Ha az átalakulás kedvezményezett , akkor véleményünk szerint nem keletkezik sem a jogelőd Zrt-nél , sem a jogutód Kft-nél a 800 egység után társasági adófizetési kötelezettség sem az átalakulás időpontjában sem a későbbiekben a jogutódnál , amennyiben a Tao trv 16 § 9-11 bejkezdésekben foglaltaknak eleget tesz . Jól gondoljuk ?

2.
Jelen esetben ha az alapító okiratban szerepel a nyilvántartási kötelezettségvállalás és ennek a vállalásának eleget is tesz , továbbá ezen választását bejelenti a jogelőd a bevallásában , továbbá pénzeszközt nem von ki , akkor véleményünk szerint ezen átalakulás megfelel a kedvezményezett átalakulásnak . Esetleg van még más feltétele ?

A Tao trv 16 § 10 bekezdése szerint a jogelődnek be kell jelenteni az adóbevallásában a választását . Ezt a gyakorlatban pontosan hogyan , hol kell jelezni ?

3.
A jogelőd végleges vagyonmérlegének utolsó oszlopában megjelölt érték ( piaci árra felértékelt ) lesz a jogutódnál a számviteli törvény szerinti beszerzési érték , ez fog amortizálódni a könyvekben . A társaság továbbra is 2 % amortizációt kíván alkalmazni mind a számviteli , mind az adó törvényben .
Jól gondoljuk-e , hogy az adótörvény szerinti amortizációs alapra is választható az , ami a számviteli törvény szerintinél kötelezően a piaci érték lesz ? Az amortizációs időszak 50 év lesz a tao trv szerint is ?

4.
Abban az esetben , ha az átalakulás során a 100 M ft –os jegyzett tőkét leszállítják 3 Mft-ra , akkor a tulajdonos felé járó 97 M ft jegyzett tőke kifizetése ( kifizetési kötelezettsége ) akadályát képezi –e a kedvezményezett átalakulásnak ?
Ha az átalakulás után valósul meg a tőkeleszállítás akkor az már biztosan nincs visszamenőleg hatással a kedvezményezett átalakulás státusára . Jól gondoljuk ?

Megtisztelő válaszukat előre is megköszönjük

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-12 20:31:48

1. Értelmezésem szerint nem jól gondolják. A (9)-(11)-ben foglaltak csak a jogelődöt mentesítik, feltéve, hogy ezt a különbözetet a jogutód veszi figyelembe.
2. Igen, kedvezményezettnek minősül. A 29-es bevallás nyilatkozatainak 31.-es mezőjét kell jelölni.
3. Míg a számviteli leírási kulcs a tervezett használati idő függvénye, addig az adótörvény előírja a 2%-os leírási kulcsot (kógens szabály). Ez bizonyos esetekben akár egybe is eshet, de nem szabad megfeledkezni a számvitelben kötelezően meghatározandó maradványértékről, melyet viszont nem ismer az adótörvény. A Tao tv. 16.§ (11) alapján a jogutódnak úgy kell az adóalapját meghatározni, mintha az átalakulás meg sem történt volna, azaz a felértékelés nélkül.
4. Olvasatomban nem érinti a kedvezményezetti minősítést. Igen, jól gondolják.
papattila

Szakértői hozzászólás

retep681 2019-12-13 05:37:33

Kedves Attila !

Én úgy tudom , hogy az új bekerülési értékre számítódik a számviteli écs , amivel a kft adóalapot növel majd , és a korábbi számított adótörvény szerinti értékcsökkenéssel tud majd adóalapot csökkenteni ( éppen ezért kell az elkülönített nyilvántartást vezetni ) Vagyis a példánál maradva :
Kft eredmény terhére elszámolt écs : 1000*0,02=20 , adóalap növelő : +20 , adóalap csökkentő : 250*0,02= - 5 ( bruttó – halmozott écs = nettó a jogelődnél : 250-50=200 )
A 9-11 szakaszt én úgy értelmezem , hogy általános szabály szerint a jogelődnek kell adóalapot növelni , de ha kedvezményezett az átalakulás akkor nem . A jogutódnál való adóalap növelés itt ( és szerintem máshol sem ) nem kerül szóba .
Nem jól értem ?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-13 19:06:14

Igen, jól tudja, hogy a számviteli écs-t az átértékelt összeg alapján kell elszámolni, ugyanakkor a tao alapot úgy kell kimunkálnia a jogutódnak, mintha az átalakulás nem történt volna meg, azaz az átértékelés nélkül.
papattila

Szakértői hozzászólás

retep681 2019-12-14 15:31:44

Kedves Attila !
Akkor ez a része rendben van , de amit még tisztába kell rakni , az az hogy tényleg adóalapnövelő lesz a vagyon felértékelés ( 1000-200= 800 ) egy összegben ?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-15 13:25:59

A (11) bekezdés alapján a jogutódnak úgy kell az adóalapját kimunkálnia, mintha a felértékelés meg sem történt volna. Azaz a számviteli écs (amely a felértékelt összeg alapján számítódik) adóalap növelő, és a tao écs (amely alapja a jogelődnél kimutatott számított nyilvántartási érték) pedig adóalap csökkentő tétel.
papattila

Szakértői hozzászólás

retep681 2019-12-16 12:05:34

Így van én is így gondolom , köszönöm .
És ezzel az egész ügy tao alap korrekciója rendben van , tehát a vagyon felértékelés miatt nincs még +800 M Ft ( 1000-200 ) adóalap növelő tétel . Ebben az utóbbiban kérném még megerősítését ( ha Ön is így gondolja )

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-16 20:21:57

Igen, én is így gondolom.
papattila

Szakértői hozzászólás

retep681 2019-12-17 06:06:50

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat .

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 8 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra