Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Két tagállamban munkavállaló


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Ceasar 2017-08-20 19:05:06

Tisztelt Pap Attila!

Hivatkozva a 18-i, két tagállamban dolgozó munkavállaló kapcsán feltett kérdésemre, szeretnék kérni egy részletes gyakorlati útmutatást a magyar fél általi, a cseh munkabér után fizetendő járulékok számfejtéséről, bevallásáról stb). Nem találkoztam még ilyen helyzettel, teljesen tanácstalanul/tudatlanul állok az ügy elött.

Konkrét kérdéseim:
1. gondolom, valamilyen hivatalos bizonylat kell a cseh cégtől a muinkavállaló jövedelméről. Ez bármilyen kötetlen formájú igazolás lehet?
2. a magyar cég fogja számfejteni és bevallani a cseh munkabért, majd kifizetni a cseh munkabér nettóját is? Ha igen, melyik napi árfolyamon kell forintra átszámolni?
3. ha a 2.kérdésre a válasz "igen", akkor milyen bizonylat alapján kerül át a pénz a cseh cégtől a magyarhoz (hiszen nem várható el, hogy a cseh cég helyett a magyar fizessen ki még egy bért+járulékokat a csehországi munkavállaló után)?
4. ha a 2.kérdésre a válasz "nem", akkor a magyar cég által készített magyar nyelvű bérszámfejtést kell eljuttatni a cseh céghez és ők utalnak minden járulékot és fizetik ki a bért?
5. ha a magyar cég vallja be, a 08-asban elkülönül valamilyen módon a 2 bér?
5. egyéb, amit tudnom kell a fenti ügy számfejtéséhez, bevallásához?

Köszönöm
Ceasar

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-08-21 05:33:12

Ceasar,
1. Az a bizonylat szükséges, amit a cseh cég a cseh jogszabályok alapján kiállított.
2. A cseh munkabért természetesen a cseh cég fizeti ki, csak a járulékokat kell Mo-on megfizetni. Ennek elsődleges kötelezettje a cseh cég, akinek ehhez magyar adószámot kellene kiváltania. Ha ezt nem teszi meg, akkor másodlagos kötelezettként a magyar munkavállalónak kell megtennie.
3-4. Először is a tévesen levont cseh járulékot vissza kell fizetni a dolgozónak. Ezt követően ha a dolgozó nyújtja be a magyar járulék bevallást, akkor a munkáltatói adók összegét a cseh cégnek meg kell térítenie a dolgozónak.
5. A magyar cégnek semmi köze nincs az egész ügyhöz, ez a cseh cég és a magyar munkavállaló feladata. A bejelentés és a bevallás helyes nyomtatványai 17T1041INT, 1708INT.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra