Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Kézi számla helyesbítése


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szenderakne 2021-07-23 17:36:21

Kedves Szakértő!

Olyan kérdésben szeretném a segítségét kérni, hogy egyéni vállalkozó kézi számlát állít ki, de helyesbítenie kell az összegen. Ilyen esetben sztornózza és állítson ki újat vagy hogy lehet helyesbíteni, úgy hogy a NAV online jelentésbe is le tudja jelenteni helyesen?
Sztornózni elvileg csak akkor lehetne, ha meghiúsult, de nem meghiúsult csak összegbeli módosításról van szó.
Kézi számlázáshoz kapcsolódóan, utólag kedvezmény miatt például hogy érdemes számlázni? Külön számlán?

Előre is köszönöm a segítségét!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-26 09:53:22

Bár nem tiltott, de valóban nem a legmegfelelőbb eljárás az érvénytelenítés+új (helyes) számla kiállítása. Ennek helyes módja a számlával egy tekintet alá eső okirat (hétköznapi nevén -jelen esetben- helyesbítő számla) kibocsátása, amelyben hivatkozni kell az eredeti számlára, amit módosít. Az online jelentést is ennek megfelelően kell elkészíteni, így teljesül az a törvényi előírás, hogy a NAV-os adatbázisban a teljes számla sorozatnak egybefűzve kell szerepelnie.
papattila

Szakértői hozzászólás

szenderakne 2021-07-26 10:01:58

Kedves Attila!

Ilyen esetben a számlatömben a következő számlára kell felvezetni, hogy helyesbítő számla? Hogy a számla sorozat ne szakadjon meg? Mert ugye valamilyen sorszám kell, amivel felviszi a számlát majd az online rendszerbe.

Köszönettel!

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-07-26 12:55:44

Nem erre gondoltam. Édes mindegy, hogy melyik számlaszámot használja fel a számlatömbben a helyesbítésre. A fontos, hogy amikor a számlajelentést készíti, akkor az "előzmény nélküli módosító számla rögzítés" opciót kell választani, így lesz kapcsolat az adatszolgáltatásban a bizonylatok közt.
papattila

Szakértői hozzászólás

szenderakne 2021-07-27 11:56:43

Nagyon szépen köszönöm! :)

Nagyon ritkán segítek be az online adatrögzítésre, így ez eszembe se jutott. :)

Szép napot!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 4 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra