Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Kft-nek adott kölcsön


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mbianka 2021-11-29 20:21:32

Tisztelt Szakértő!

Vállalkozás induláskor (egyszemélyes Kft. a feleség cége) nem a feleség számlájáról történik a vállalkozás beindításához az utalás mint tagi kölcsön, hanem férj bankszámlájáról. Ez esetben kezelhető e tagi kölcsönnek az utalt összeg, vagy ezt a férj mint természetes személy által adott kölcsönnek kell/lehet tekinteni? Éven belül megtörténne a visszafizetés is, kell e kamatot számolni rá?
Köszönöm segitő válaszát!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-11-30 05:37:47

Ha az írásbeli kölcsönszerződésben rendelkeznek róla, hogy az utalás a férj bankszámlájáról érkezik, akkor tekinthetik szabályosan tagi kölcsönnek (vélhetően házastársi vagyonközösségben élnek, így ez nem okozhat gondot). A kamat felszámítása a felek döntésén múlik, szabályos a kamatmentesség is.
papattila

Szakértői hozzászólás

mbianka 2021-12-03 11:11:49

Köszönöm! És mi van olyan esetben, ha vállalkozás induláskor, illetve másnapján ki kellett már fizetni számlákat, melyet szintén a férj utalt el a saját bankszámlájáról, mert nem volt még a cégnek bankszámlája, ezek kiegyenlítését és az erre adott tagi kölcsönt hogyan lehet szerepeltetni a könyvelésben?

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-05 07:32:46

A számlákat normál módon szállítóként le kell könyvelni, hiszen a cég nevére szólnak. Ezt követően kötnek egy írásbeli (tagi) kölcsönszerződést, melyben pontosan megjelölik, hogy mely számlák kifizetésével valósul meg a kölcsön nyújtása, valamint azt is, hogy ez a férj bankszámlájáról kerül pénzügyi rendezésre. Majd vegyesben könyvelik a kölcsön felvételt a szállító kiegyenlítésével.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra