Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Kifizető


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ekoteam 2022-05-27 13:41:10

Tisztelet Szakértő!
Kifizetőnek minősül: a katás egyéni vállalkozó a velük kapcsolatban álló magánszemélyeknek kifizetett jövedelmek vonatkozásában függetlenül attól, hogy megbízási jogviszonyban, munkaviszonyban, egyszerűsített foglalkoztatás, közfoglalkoztatás keretében fizetik ki a jövedelmet.
Ebből kiindulva, ha egy katás ev egész évben ingatlant bérel, de nem fizet senkinek jövedelmet, akkor nem kell a megállapított adóelőleget a kifizetés hónapját követő hónap 12-éig megfizetnie és bevallania?
Illetve amennyiben két hónapon keresztül van csak alkalmazottja, akkor csak abban a két hónapban minősül kifizetőnek (így a megállapított adóelőleget a kifizetés hónapját követő hónap 12-éig kell megfizetnie és bevallania)?
Köszönettel:
B-P Edit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-28 07:35:46

Kedves Edit,
- Ha nem juttat senkinek semmit, akkor mire is kellene neki adóelőleget megállapítania? Egyébiránt az Art. szerinti kifizető fogalmában is szerepel a "juttat", "kifizet" feltétel.
- Igen, viszont az azt követő hónapokban 08-as bevallások benyújtására lesz kötelezett, amit kiválthat NY nyilatkozattal is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra