Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kisvállalkozói kedvezmény személygépkocsi után


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bagocsalad 2013-12-04 14:41:33

Kérem szíveskedjenek tájékoztatni , ha egyéni vállalkozó új személygépkocsit vásárol:
- igénybe veheti-e a kisvállalkozói kedvezményt
- elszámolhatja e a 20% értékcsökkenést évente
A gépkocsit kizárólagosan a vállalkozás tevékenységéhez használja ( árut szállít vele a környező településekre ) a cégautó adót megfizeti utána.

Válaszukat előre köszönöm:

Szabóné

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2013-12-05 09:33:46

1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról
49/B.§ (13) A kisvállalkozói kedvezményre vonatkozó rendelkezések alkalmazásában a (12) bekezdésben említett
b) a vállalkozási tevékenységet közvetlenül szolgáló, kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek minősül a korábban még használatba nem vett személygépkocsi is,
1. feltéve, hogy a kisvállalkozói kedvezmény érvényesítése esetén az egyéni vállalkozó az adott személygépkocsi után az érvényesítést követő négy adóévben - legfeljebb azonban a (14) bekezdés a), d) és e) pontjában szabályozott esetek bármelyikének bekövetkeztéig -, cégautó adót fizet,
2. ha a személygépkocsi-bérbeadó vagy személyszállító tevékenységet folytató egyéni vállalkozó tevékenységének tárgyát, illetve eszközét képezi, azt más célra részben sem használja, és ezt üzleti nyilvántartásai egyértelműen alátámasztják.

2002/17. Adózási kérdés - kisvállalkozói kedvezmény a személygépkocsi után
[Szja tv. 49/B. § (13) bekezdés]
A kisvállalkozói kedvezményt a vállalkozási tevékenységet közvetlenül szolgáló, korábban használatba nem vett, kizárólag üzemi célú tárgyi eszköz adóévi beruházási költsége alapján lehet igénybe venni.
A Szja tv. szerint a személygépkocsi nem minősül kizárólag üzemi célú tárgyi eszköznek, azonban bizonyos esetekben erre is érvényesíthető a kedvezmény. Ennek feltétele lehet például az, ha a személygépkocsi az egyéni vállalkozói tevékenység tárgyát képezi (bérbeadási tevékenység) és azt a vállalkozó sem személyes munkavégzésre, sem személyes célra nem használja. A kedvezmény bármely más személygépkocsi beruházás esetében is igénybe vehető, ha a kedvezmény érvényesítését követő négy adóévben a személygépkocsi után megfizetik a cégautó adót.
Az olyan személygépkocsi esetében, amelynél a cégautó adót megfizetik, érvényesíthető az értékcsökkenési leírás. Ennek alapjaként legfeljebb hatmillió forint vehető figyelembe.
(PM Jövedelemadók Főosztálya 919/2002. - APEH Adónemek Főosztálya 1224628676/2002.; AEÉ 2002/3-4.)

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra