Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

KIVA-s BT átalakulása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

2016-00102-8724 2022-09-02 13:50:18

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:
Az egyik könyvelt BT-énk átalakulna KFT-vé, amely jelenleg ott tart, hogy a 2.döntés 2022.06.11-én megtörtént és a jövő héten kell elküldeni az Ügyvédnek a Cégbírósághoz az összes ehhez kapcsolódó iratanyagot.
Kérdéseim:
1) Átalakuláskor a KIVA adóalanyisága megszűnik? 2012. évi CXLVII. törvény 19§ (5) C) pont alapján? (Itt jogilag a BT. megszűnik és vonatkozik rá?)

2) Kedvezményezett átalakulás nem vonatkozik rá, mivel nem TAO alany?
Ez esetben mindent le kell adóznia és ingatlanjait, gépjárműveit leilletékelni?

3) Megoldás lehet, hogy ha az átalakulás időpontját január 31-re kérjük a cégbíróságtól, január 1-el a BT. kilép a KIVA-ból és TAO-ba megy, akkor ott a KIVA szabályai szerint a KIVA-s eredménytartalékot lekötött tartalékként viszi tovább, amelyet 4 éven belül beruházásra felhasznál, így adómentesen letudja a KIVA-s eredménytartalékot, majd átalakul jan 31-el és mint átalakult KFT február 1-től, vagy március 1-től KIVA-t választ?

Mint fentebb is írtam, hogy időben ott tartunk, hogy a 2.döntés 2022.06.11-én megtörtént és a jövő héten kell elküldeni az Ügyvédnek a Cégbírósághoz az összes ehhez kapcsolódó iratanyagot. Ha a 3) opció lehetne, és gazdaságosan az is lenne a legjobb kérhetjük a Cégbíróságtól a 2023.január 31-ei átalakulást?
Válaszát Megköszönve! Üdvözlettel! Varga Mariann

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-09-04 19:37:02

Kedves Mariann,
1.) Átalakulás (társasági formaváltás) esetén a kiva alanyiság nem szűnik meg.
2.) Kedvezményezettnek minősül az átalakulás, függetlenül attól, hogy jelen esetben kiva alanyról van szó, azaz megilleti az illetékmentesség.
3.) A fentiek miatt szerintem a kérdés okafogyottá válik.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra