Gyorskérdés
JOG - Polgári jog, gazdasági jog, cégjog, civil szervezetek

Könyvelői felelősség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2017-07-25 12:57:52

Kedves Szakértő!

2 hónappal ezelőtt átvettük egy új ügyfél könyvelését. Az átvétel után megállapítottuk, hogy a BT kültagja a cégkivonaton üzletvezetésre jogosult tagként szerepel. Akkor Ön nagyon kedvesen segített nekünk abban, hogy jól tudjuk és ilyen esetben a kötelező járulékot a kültag után is fizetni kell. A Bt beltag ügyvezetője azonban erről hallani sem akar, társasági szerződés módosítástól elzárkózik a plussz költség miatt. Kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy nekünk, mint könyvelőnek felmerülhet-e a felelősségünk abban az esetben, ha a kültag nem szerepel továbbra sem a járulékbevallásban. A könyvelési szerződésünkben benne van, hogy munkánkért felelősséget vállalunk. Az ügyfél figyelmét írásban is felhívtuk erre a jogszabályra és hogy eddig nem jól volt kezelve. Az ügyfél válasza: nem kell megreformálni a könyvelést, csak folytassuk úgy ahogy eddig is volt, hiszen 6 év alatt nem történt ebből probléma. Az ügyféllel ezenkívül nincs más probléma, így ha a felelősség ebben az esetben minket nem terhelhet, nem szívesen mondanánk fel a szerződésünket az ügyféllel.

Válaszát előre is köszönöm
Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-07-25 14:52:21

Erika,
Tapasztalatom szerint az ilyen jellegű problémákra gyógyír lehet, ha írásban (hogy bizonyíthatóan nyoma legyen) felhívjuk a szabálytalanságra az ügyfél figyelmét és leírjuk a helyes követendő eljárást. Mindenképp addig fondorkodjunk, hogy írásban adja meg az ügyfél az ezzel (azaz a jogszabállyal) ellentétes döntését, utasítását. A NAV az adózóval áll kapcsolatban, ha büntet, őt bünteti, egy esetleges polgári perben viszont elegendő bizonyíték lesz a kezünkben, hogy mentesüljünk a kártérítési felelősség alól.
Könyvelést, adótanácsadást végünk, nem erőszakot :)
papattila

Szakértői hozzászólás

bgiroda 2017-07-25 15:27:09

Kedves Attila!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát. Tanácsát megfogadva írásban fogom kérni tőle az utasítását, hogy a kültag után ne számfejtsek járulékot:))

Erika

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra