Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Követelés engedményezés őstermelő


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

farkastimea 2021-12-03 11:54:27

Kedves Attila!
Az alábbi 2 kérdésben szeretném szíves segítségét kérni. Társaságunk őstermelőktől vásárol fel terményt. A kifizetés hónapjában jelentjük a kifizetés összegét a 2108. bevallás M07 lap 401. sorában, viszont vannak speciális eseteink:
1. Társaságunk őstermelőtől vásárol fel terményt és a felvásárláshoz engedményezési megállapodás kapcsolódik, mely értelmében az őstermelő (Engedményező) felé nem egyenlítjük ki a tartozásunkat, hanem az Engedményes felé utalunk, akinek követelése áll fenn az őstermelővel szemben. Az engedményezéssel az őstermelő felé fennálló kötelezettségünk kiegyenlítettnek kell tekintenem és a kötelezettségem új jogosultja az Engedményes lesz. Ez esetben helyesen járok el, ha az engedményezés dátumának hónapjában jelentem kifizetőként a 2108. bevallás M07 lap 401. sorában az engedményezett összeget? Vagy azzal a dátummal, amikor az engedményezett összeget kiegyenlítem az Engedményes felé? Véleményem szerint az engedményezés dátumától kezdődően az Engedményessel szemben áll fenn a kötelezettségünk és az őstermelővel (Engedményezővel) szembeni tartozásunkat ezzel kiegyenlítettnek tekintjük, mint ahogy ő is az engedményezés dátumával számolja el bevételként az engedményezett összeget, hiszen nem is tudhatja, mi mikor fizetjük ki azt az Engedményes felé.
2. Társaságunk őstermelőtől vásárol fel terményt, mely terményt tovább értékesítjük „C” társaság (Kötelezett) részére. Az eseményhez ugyancsak engedményezési megállapodás kapcsolódik. Ennek értelmében az őstermelő (Engedményes) felé nem egyenlítjük ki a tartozásunkat, mint ahogy a „C” társaság (Kötelezett) sem utal társaságunk részére. Kötelezett az engedményezett összeget Engedményes részére utalja. Ez esetben társaságunknak keletkezik-e jelentési kötelezettsége a 2108. bevallásban? És ha igen, akkor az engedményezés dátumával? Vagy ez esetben a Kötelezett részéről keletkezik-e a jelentési kötelezettség, és ha igen, akkor az őstermelő részére történő tényleges kifizetés dátumával?
Válaszát előre is köszönöm!
Tímea

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-12-04 08:55:14

Kedves Tímea,
1. Az engedményezés hónapjának járulékbevallásában szerepeltetendő a felvásárlási jegy, ekkor válik bevétellé az őstermelőnél és pénzügyileg rendezetté a felvásárlónál.
2. Szintén az engedményezés dátuma lesz a meghatározó.
pattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra