Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Közösségi adószám hiánya


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2022-05-18 15:18:32

Kedves Attila,Egy áfa alany egyéni vállalkozó úgy szerzett be anyagot Németországból, hogy közösségi adószáma még nem volt. A számlán a német partner áfát nem tüntetett fel. Kérdésem, hogy ebben az esetben hogyan kell helyesen eljárni.? A német számla múlt havi . Visszamenőleges hatállyal lehet /kell kérni közösségi adószámot? A beszerzés értéke cca 1 000 eur. Eszter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-19 05:43:29

Kedves Eszter,
A jelenleg hatályos HÉA irányelv szerint (ezt minden nemzeti áfa jogszabálynak tartalmaznia kell, azaz a németben ugyanúgy benne kell lennie, mint ahogy benne van a magyar Áfa tv.-ben is -89.§ (1)b)-) csak akkor lehet közösségi termékértékesítés címén adómentes, ha a vevő (a vásárlás időpontjában) rendelkezik közösségi adószámmal és ezt közli is az eladóval. Következésképp a számla hibás, ez az áfa Németországot illeti.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra