Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Kp kafetéria 2019


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Űrdongó 2018-10-30 16:23:14

Tisztelt Szakértő !
2019 -ben, ha kp kafetériát szeretne adni a vállalkozás a munkavállalóinak az éves 100 000 Ft keretet nettó módon kell érteni ?
Mivel munkabérként adózik a 2018-ban érvényes 100 000 Ft -tal szemben 2019-ben br 100 e ft-ból 66 500 Ft netto jövedelem realizálódik csupán a munkavállalónál.
Ha tehát nettó módon kell értelmezni , akkor ez munkavállalónként br 150376 Ft - ot jelent.
Azt gondolom, hogy vannak szempontok , amiket érdemes figyelembe venni - pl. a cafetéria levonásmentes része a jövedelemnek - ami miatt mégiscsak érdemes a munkabértől elkülönülten, kp kafetériaként kezelni ezt az összeget. Az viszont számomra nem egyértelmú , hogy az éves keretet br 100 e vagy br. 150 e ft -ban kell meghatározni , illetve hogy ebből az összegből is érvényesithető - e majd a személyi és családi kedvezmény.
köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-30 18:34:15

Mivel kikerül a kedvezményes adózású körből és bérként fog adózni, így megszűnik a 100eft-os keret is, azaz a munkáltató annyit ad, amennyit akar, azaz valójában a nettó-bruttó dilemmának már nincs is létjogosultsága, értelmezésem szerint.
papattila

Szakértői hozzászólás

Űrdongó 2018-10-30 19:33:09

Kedves Attila,
köszönöm a gyors választ. Értem. Viszont szeretném, ha megmaradna kafetéria - elemként , ami ugye a munkáltató szempontjából sok tekintetben előnyös a munkabérrel szemben . Tehát akkor kp kafetéria felső értékhatár nélkül adható 2019 - ben és nem lesz a munkabér része , hanem választható elem, amely a szabályzat alapján bizonyos esetekben meg is vonható.
Ez szabályosan megtehető majd akkor is, ha a kp kafetéria akár 40 000 Ft összegben lesz meghatározva havonta ?
Számomra nehezen értelmezhető továbbra is a ' munkabérként adózik ' kifejezés, mert az hogy az adózása megegyező vajon azt jelenti, hogy a távolléti dijnak is alapja , letiltások érvényesithetőek belőle ( ellentétben a kafetéria elemekkel, ami levonásmentes alap ) , munkaszerződést módositani kell e miatt , nem vonható meg ?
Vagy a munkabérrel megegyező adózás mellett is megtartja a kafetéria elemekre jellemző tulajdonságait ? ( pl. megvonható szabályzat alapján , választható , differenciáltan adható , levonásmentes )
Köszönettel

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-10-31 07:43:08

Értelmezésem szerint megtartható a továbbiakban is cafetéria elemként, immáron tetszőleges értékben. Ugyanakkor változatlan az a szabály, hogy az elvégzett munkáért munkabér jár, azaz csak kiegészítő juttatásként adható. Azt, hogy munkabérként adózik, az adójogszabály mondja ki, ami viszont nem bír relevanciával a munkajogban, azaz az Mt szerint nem válik munkabérré.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra