Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Külföldi eladó közösségi adószám nélkül


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

bgiroda 2021-01-14 18:45:32

Tisztelt Szakértő!

Kérem segítsen közösségi beszerzéseknél, hogy mikor hogy járunk el helyesen az alábbi esetekben:
-Magyar cég (rendelkezik közösségi adószámmal) virágokat vesz Holland cégtől (azt értékesíti tovább), de a holland cég nem írja rá a számlára a közösségi adószámát (nincs neki) és áfát sem számol fel a számlán. Ebben az esetben hogy kell eljárnom az áfa bevallásnál?A60?
-Ugyanez a magyar cég szintén egy holland cégtől várásol virágot, a holland cég itt sem tünteti fel a közösségi adószámát, viszont felszámol a számlán kinti áfát (9%-ot). Ez szerintem így nem jó, vagy erre nyújt lehetőséget az ELEKÁFA nyomtatvány, hogy visszaigényeljük ezt az áfát?

Köszönöm a segítségét
Erika

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-16 08:32:04

Kedves Erika,
- A közösségi adómentes termékértékesítésnek elengedhetetlen feltétele a közösségi adószám megléte és annak szerepeltetése az értékesítési számlán. A HÉA irányelv alapján ez az áfa Magyarországot illeti, így annak ellenére is közösségi termékbeszerzésként kell kezelniük, hogy az eladó szabálytalanul járt el. Az A60-as összesítőn ilyenkor az eladó közösségi adószáma helyett "0" jelölést kell alkalmazni.
- A szabálytalanul felszámított áfa-t ELEKAFA nyomtatványon nem lehet visszaigényelni. Ennek egyedüli megoldása, hogy az eladó javítja a számláját és visszatéríti a vevőjének a helytelenül beszedett holland áfa-t.
papattila

Szakértői hozzászólás

bgiroda 2021-01-18 15:20:09

Kedves Pap Attila!
Köszönöm a válaszát. Még egy kérdésem lenne: közösségi adószám feltüntetése nélkül (a külföldi partnernek nincs és nem is kéri ki) a magyar ügyfél levonásba is helyezheti a számla áfa tartalmát vagy mivel rossz a számla kiállítás szempontjából, így csak a fizetendőbe tudom betenni a közösségi beszerzésnél?

Válaszát köszönöm
Erika

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-01-18 15:45:59

Értelmezésem szerint élhet a levonási jogával is.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra