Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Külföldi foglalkoztatása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

marti 2017-07-21 13:04:59

Tisztelt Szakértő!

Egy fogászati magánrendelőben holland állampolgárt szeretnének munkaviszonyban foglalkoztatni fogorvosként, heti 2-3 nap munkavégzéssel. Amszterdamban van egy saját fogászati rendelője, ahol a tevékenységét továbbra is folytatja.
Jól értelmeztem a jogszabályokat, hogy a munkáltatónak először meg kell kérni a taj-számot, majd a bejelentéskor (T1041) kérhetjük az adóazonosító jelet részére és az Áfsz-hez is be kell jelenteni legkésőbb a munkába állás napján?
Kell-e a taj-szám igényléséhez magyarországi tartózkodási helyet igazolnia?
A külföldi (Hollandia) biztosítási jogviszonyát kell-e igazolnia?
Van-e még bármilyen bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettsége a munkáltatónak a foglalkoztatással kapcsolatban?

Köszönettel:
Márti

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2017-07-27 23:00:17

2009. január 1-jétől az Európai Gazdasági Térség (a továbbiakban: EGT) állampolgárok és családtagjaik (családtag: az EGT állampolgár házastársa, az EGT állampolgár- és/vagy házastársa által eltartott vagy 21 évnél fiatalabb leszármazója, valamint az EGT állampolgár- és/vagy házastársa által eltartott felmenője) magyarországi munkavállalása engedélymentes.

A 355/2007. Korm. rendelet 6. §-a szerint a foglalkoztató köteles a foglalkoztatás helye szerint illetékes, állami foglalkoztatási szerv hatáskörében eljáró járási hivatalnak (a továbbiakban: járási hivatal) bejelenteni a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy foglalkoztatását.
A bejelentés személyazonosításra alkalmatlan módon tartalmazza a foglalkoztatottak számát, életkorát, iskolai végzettségét, állampolgárságát, munkakörének FEOR számát, a foglalkoztatási jogviszony formáját, hozzátartozó esetében a hozzátartozói jogállás megjelölését, a foglalkoztató statisztikai törzsszámát, továbbá arra vonatkozó adatot, hogy a foglalkoztatási jogviszony létrejött-e vagy megszűnt.
A járási hivatal igazolja a bejelentés teljesítését, és a bejelentett adatokról nyilvántartást vezet.

A foglalkoztató köteles a bejelentés tárgyát képező foglalkoztatási jogviszony létesítéséről és megszűnéséről szóló dokumentumot és igazolást a foglalkoztatási jogviszony megszűnését követő három évig megőrizni, és az ellenőrzés során bemutatni.

A bejelentési kötelezettség teljesítése, illetőleg annak igazolása nem feltétele a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésének illetőleg az annak alapján végzett tevékenység megkezdésének.

A foglalkoztatás kezdő időpontját legkésőbb a foglalkoztatás megkezdésének napján, a foglalkoztatás megszűnését legkésőbb az azt követő napon kell bejelenteni.

A bejelentés elmulasztása ugyanakkor „zsebbevágó” élmény: a jogsértés 5.000–500.000 forintig terjedő rendbírsággal sújtandó.


TAJ szám igényléshez EGT állampolgár [ha a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, és itt bejelentett lakóhellyel rendelkezik], esetében magyarországi regisztrációs kártya vagy tartózkodási engedély szükséges,

A TAJ igénylés előtt EGT tagállamban biztosított személy esetén a TAJ igénylést közvetlenül megelőző biztosítás helye szerinti tagállam biztosítója által a biztosítási időszakról kiadott formanyomtatvány, vagy hatósági igazolás szükséges.

Az alapul szolgáló jogviszony igazolása is kell:
--biztosítotti jogviszonyt igazoló dokumentum (pl.: munkaszerződés, munkáltatói igazolás)
--külföldi kérelmező esetén a magyar egészségbiztosításra jogosultságot igazoló dokumentum.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra