Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Külföldi munkaviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

zsneva 2023-01-24 11:43:35

Kedves Attila
Kft ügyvezetője ausztriában alkalmazott lett. Itthon a saját Kft-jében munkavizonyban volt. A továbbiakban is ügyvezetője marad a Kft-nek. Milyen jelentési és fizetési kötelezettségek vannak?
Köszönettel: Zsné Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-24 16:02:18

Kedves Éva,
Kérdés, hogy a kérdésbeli magánszemély hol rendelkezik lakóhellyel, ténylegesen hol (melyik országban) végzi a két tevékenységet, hol található a létérdeke központja? Ezek ismeretében lehet meghatározni, hogy melyik tagállamban jön létre biztosítási jogviszonya. Ugyanis a közösségi koordinációs rendelet alapján egyidejűleg csak 1 tagállamban lehet biztosított, itt kell megfizetni az összes közösségi járulékalapot képező jövedelme után a járulékot.
papattila

Szakértői hozzászólás

zsneva 2023-01-24 23:15:16

Az állandó lakhelye magyarországon van, a kft is. Munkaviszonya, a munkavégzés helye ausztriában van.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-25 05:41:27

Mivel a Kft-ben is munkaviszonyos és a lakóhelye is Magyarországon található, így a biztosítási jogviszonya Magyarországon marad. Következésképp az Ausztriában kapott munkabére is Magyarországon képez járulékalapot (ezt vagy az osztrák cégnek kell itthon bevallania egy magyar adóregisztrációt követően vagy ennek hiányában a magánszemélynek). Egyszerűbb lenne, ha az ügyvezetést ingyenes megbízási jogviszonyban végezné, mert ebben az esetben a biztosítása áthelyeződne Ausztriába, így az osztrák munkáltatója egyszerűbben tudná a járulékait bevallani, megfizetni (vagy ha a magánszemélyre testálódik a feladat, akkor számára lenne egyszerűbb). Persze ez magával vonná azt is, hogy inaktívvá válna a magyar taj száma, ellátást csak az osztrák biztosítása alapján tudna itthon igénybe venni, ami korlátozottabb, mintha magyar biztosítása lenne.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra