Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Különbözeti áfa ismét


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

4 Negyed Kft 2017-11-14 09:42:48

Tisztelt Papati,
Egy korábbi kérdésemhez -lent bemásoltam- kapcsolódóan kérdeznék még.
Ha bejelentem a havi áfát Bt-t, hogy viszonteladóként az áfa trv XVI/2. alf. alkalmazza, akkor, az
1. egyedi nyilvántartáson alapuló módszert úgy értelmezzem, hogy ha pl. 2017.08. hóban vásárolt egy használt terméket 100 egységért, melyet 2017.10. hóban értékesíti 250 egységért, akkor a 10. havi áfa bevallásban szerepeltetem az árrés utáni adóját? 150 *0,2126 = 32 áfa? a 08. havi áfában nem szerepeltetek semmit? ha igen akkor hol kell?
2. Ha globális módszer ugyanezen példával: Akkor is a 10. hóban vallom az áfát, viszont 250*0,2126 =53 áfa, igaz? mert nincs kisebbítendő tag a 10. hónapban, hiszen nem ugyanabban az áfa időszakba esik a beszerzés mint az értékesítés.
Köszönöm szépen!
üdvözlet: Szilvi

"Tisztelt Papati!
Àfàs bt, szamitastecnika boltja van. Vett egy használt gépet adoalanytol, ami nulla, különbözeti áfával szerepel a számlán. Hogya értékesíti a boltban? 27,-es áfával?
Vagy be kell jelentkeznie különbözeti adózás alá? Kötelesség, vagy választható? Ez esetben akkor nullásan szamlaz gondolom. Nekem eddig csak használt ruha kereskedőm volt ilyen, akinek be volt jelentve az árrés adózás és nullásan értékesített.árrés utan adózott. Viszont ez más, és nem egy rendszeres esemény.
Köszönöm szépen
Udv: szilvi
Pap Attila Önadózó szakértő 2017. november 12. 18:32

Szilvi,
Sehogy, az említett beszerzést csak akkor lehet az általános szabályok szerint (áfa felszámításával) értékesíteni, ha előzetesen a NAV-nak bejelenti, hogy nem kívánja alkalmazni a viszonteladói különös szabályokat. A viszonteladói szabályok alkalmazása nem lehetőség, hanem kötelezettség, ha a törvényben rögzített feltételek fennállnak. Az alkalmazás szempontjából érdektelen az esetleges eseti jelleg.
papattila
4 Negyed Kft 2017. november 13. 10:18

Köszönöm !

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-11-14 10:26:07

Szilvi,
Az egyedi módszer azt jelenti, hogy termékenként kell az adót megállapítani és az értékesítés hónapjának kötelezettségeként bevallani. A globális módszer pedig azt, hogy havonta összevontan megállapítom a bevételt, ebből levonom az adott havi beszerzéseket (nem feltétlen az eladott termék bekerülési értéke jelenik meg) és ennek alapján határozom meg az árrést, mint a fizetendő adó alapját. Megjegyzendő, hogy 50eFt egyedi érték felett csak az egyedi módszer alkalmazható.
papattila

Szakértői hozzászólás

4 Negyed Kft 2017-11-14 14:07:57

Köszönöm szépen!!!

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra