Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Külterületi épület áfája


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Lucaro 2022-12-06 11:34:42

Tisztelt Szakértó!
Adott egy őstermelői gazdaság, ahol építésre került egy intézőház, mely tartalmaz irodát, üzlethelyiséget és tartózkodásra alkalmaz helyiségeket (szoba, konyha, fürdő). Építés során áfa visszaigénylésre került. A gazdaságban megszaporodó munkák miatt fel kellett venni egy dolgozót. Ő lakhatás céljára megkapta ezeket a helyiségeket. Szeretné állandó lakcímnek bejelenteni a külterületet, ahol ezek a helyiségek vannak. Tulajdoni lapon az épület nem lakóépület. De alkalmas állandó ott lakásra. Általános szabályok szerint van bejelentkezve áfára. Ebben az esetben vissza kell fizetni az áfát? Egyáltalán őstermelő vagy természetes személy adja ilyenkor bérbe, mivel őstermelői tevékenységbe nem tartozik a bérbeadás.
Mint őstermelő, ha 100%-ban a tulajdonában van az épület, hogyan nyújthatná szolgálati lakásként a dolgozónak a nem lakóingatlannak nyilvántartott épületet? Lehetséges ez? Vagy egyálalán őstermelő adhat szolgálati lakást a dolgozójának? Hogyan lehetne ezt megoldani?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-12-07 07:05:41

Áfa: a lakóingatlan fogalmát az Áfa tv. 259.§ 12.pontja határozza meg. Ennek alapján nem minősül lakóingatlannak, következésképp az építkezés előzetes áfa-ja a 120.§ főszabálya alapján helyezhető levonásba (azaz ha idáig teljes mértékben adóköteles tevékenységhez használták, akkor a levonás jogszerű volt). Ha az alkalmazott beköltözik és nem fizeti meg a lakhatás piaci értékét, akkor arányos áfa visszafizetési kötelezettség keletkezik a 135-136.§-ok alapján.
Szja: a munkásszállás (jelen esetben a szolgálati lakás nem értelmezhető) fogalmát az Szja tv. 1.sz.mell. 8.6.f) pontja határozza meg. Egyedül beköltöző munkavállaló esetében ez nem teljesül, így az adómentességi szabály nem alkalmazható. Ha nem téríti meg a lakhatás piaci értékét, akkor munkaviszonyból származó jövedelme keletkezik, az erre vonatkozó adó- és járulékteherrel.
Még egy gondolat: ismereteim szerint nem lakóingatlan bejegyzésű ingatlanba nem lehet lakcímet bejegyeztetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra