Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Lábon álló mezőgazdasági termény áfja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

DIAMOND08 2022-04-30 17:49:59

Tisztelt Szakértő!
Van egy mezőgazdasági őstermelő, ako bérmunkában művelteti meg a földjét (vetés, gyomírtás, növényvédelem), amelyről a szolgáltató folyamatos teljesítés mellett időszakos számlát állít ki. Ugyanakkor a betakarítás előtt, az őstermelő értékesítési számlát állítana ki, a lábon álló terményről, amely mondjuk, hogy kukorica, így a betakarítás, mint szolgáltatás már nem jelenik meg az őstermelőnél. A kérdés az, hogy az őstermelő milyen áfa kulccsal számlázhatja ki a lábon álló terményt, amiről minden esetben lehet tudni, hogy milyen növényről van szó. A betakarított termény értékesítése - a kukorica esetében - fordított áfa körbe tartozik. Milyen kulcs alá tartozik a lábon álló kukorica a példánknál maradva?
Köszönöm válaszát: Törökné

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-02 05:22:59

Kedves Törökné,
Jóllehet az szja rendszerében önálló tevékenységként adózik a lábon álló termény értékesítése, viszont az áfa rendszerében termékként lesz adóköteles. Ennek okán pedig a fordított adózás szabályai alkalmazandók, 27% áfa kulcs mellett.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra