Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Láncértékesítés


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

SzakacsTibor 2022-01-21 13:05:59

Tisztelt Szakértő!

Egy magyarországi székhelyű gazdasági társaság nem Eu-s országban (harmadik ország) lévő gazdasági társaságtól kíván élelmiszeripari alapanyagot beszerezni, melyet szintén egy harmadik országban lévő az alapanyagot feldolgozó gazdasági társaság részére kíván továbbértékesíteni.
Az alapanyagot az értékesítő féltől közvetlenül kerülne kiszállításra, a vevő harmadik országban lévő feldolgozó részére.
A termék elfuvarozását a vevő részére a magyar cég szervezné.
Véleménye szerint a fenti ügyletekre vonatkozólag a láncértékesítés szabályai alkalmazandóak-e? Láncértékesítés esetén szükséges-e adóalanyként valamely harmadik országban regisztrálnia magát a magyar cégnek?
A fenti ügylet adókötelezettsége a magyar áfa tv területi hatályán kívüli ügyletnek minősül-e?
Véleménye szerint a fentiekben ismertetett ügylet esetén a közvetítő szolgáltatás (áfa tv. 110§) rendelkezései felmerülhetnek-e?


Válaszadását előre is köszönöm!

Tisztelettel: SzT

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-22 07:50:38

Kedves Tibor,
Igen, láncértékesítés történik, mely nem tartozik az Áfa tv. területi hatálya alá (a 65-ös bevallás [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra