Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Láncügylet


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

TomsitsI 2020-01-13 13:47:21

Tisztelt Szakértő!

Láncügylettel kapcsolatban kérném a segítségét.

Adott egy négy szereplős láncértékesítés. Német adóalanytól lett megrendelve egy termék aki egy magyar adóalanynak értékesíti, aki szintén egy magyar kft-nek adja tovább, aki ezt a terméket egy szlovák adóalanynak értékesíti. A termék közvetlenül a német cégtől a szlovák céghez kerül elfuvarozásra. A fuvart a 3. szereplő a magyar Kft rendeli meg és fizeti meg.

Az ügylettel kapcsolatban ami még fontos, hogy 2019-ben teljesített és számlázott ügyletekről van szó. Valamint a magyar kft részértől kiállított számlán nem csak a termék értékesítése szerepel, hanem a termékkel kapcsolatos szerviz szolgáltatás is.


A kérdéseim a magyar kft -vel kapcsolatban (3. szereplő) merülnek fel:

-hogyan kell kiállítani az értékesítésről a számlát a szlovák fél felé, milyen áfa kulccsal?
-kell-e bejelentkezni más tagállam országába és ott adószámot kérni, valamit oda teljesíteni a áfa bevallási kötelezettséget, eladói valamint beszerzői oldalról?
-ha jól értelmezem az áfa tv-t akkor a két magyar cég között adómentes termékértékesítés jön létre, ezt A60-as nyomtatványon szerepeltetni kell?
-lehet-e alkalmazni a háromszög egyszerűsítést a kft-re nézve és áfa mentesen kiállítani a számlát "áfa területi hatályán kivül" a szlovák cég felé a magyar közösségi adószámról?
-a magyar kft -nek külön számlán kell szerepeltetni a termék értékesítést és a szerviz szolgáltatást vagy lehet egy számlán is?

Köszönettel:
Ildikó

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-01-13 19:21:20

Kedves Ildikó,
A fuvarozással járó termékértékesítés a B és C (3.szereplő) közt jön létre, kivéve, ha B bizonyítja (2019-es szabály), hogy közbenső szereplőként értékesítőként jár el. Ebből az következik, hogy C értékesítésének teljesítési helye Szlovákia lesz. C-nek Szlovákiában regisztrálnia kell magát. "A" adómentes közösségi termékértékesítés számláz B-nek. B közbenső vevőként A60-ast nyújt be, adómentesen számláz C-nek, aki közösségi termékbeszerzésként vallja be Szlovákiában az áfa-t, majd szlovák belföldi ügyletként számláz szlovák áfa-val D-nek. Ha önálló ügyletként kívánja számlázni a szerviz szolgáltatását, akkor azt külön számlán indokolt megtenni, mert ennek teljesítési helyét a 37.§ (1) főszabály alapján kell meghatározni, azaz ennek áfa-ját a szlovák megrendelőnek kell elszámolni Szlovákiában.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra