Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Láncügylet


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

b.valcsi 2021-06-21 12:43:01

Tisztelt Szakértő!
Német cég "A" értékesített magyar cégnek"B". Ez a magyar cég "B" tovább értékesítette társaságunknak"C" az árut. "C" pedig tovább értékesített egy szlovák társaságnak"D" Mindegyik társaság a saját országában rendelkezik közösségi adószámmal. Az áru közvetlenül Németországból Szlovákiába lett szállítva.A fuvart "A" német cég szervezte. Kérdés: Hogyan kell eljárni helyesen a "C" és "D" közötti számlázásnál?
Alkalmazható e a háromszögügyletre vonatkozó egyszerűsítési szabály?Milyen áfa kódot kell szerepeltetni a számlán? Az áfa bevallás mely sorait érinti az ügylet? Köszönettel: Kovácsné Bodnár Valéria

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-22 09:19:12

Kedves Valéria,
Mivel a fuvaroztatásos termékértékesítés (melyre a közösségi mentesítést lehet alkalmazni) "A" és "B" közt megy végbe, ezért minden értékesítés, mely ezt követi az érkezés helyén (Szlovákia) teljesül. Azaz "C" értékesítésének teljesítési helye Szlovákia lesz. Mivel "B" és "C" nem eltérő tagállami szereplő, így a háromszög egyszerűsítési szabály nem alkalmazható, "C"-nek (Önöknek) regisztrálniuk kell Szlovákiában. A szlovák adószám birtokában fogják bevallani "B" értékesítése után közösségi termékbeszerzés címén a szlovák áfa-t, valamint "D" részére egy szlovák normál belföldi termékértékesítést. A számlát a szlovák adójogszabályok alapján kell kiállítaniuk (praktikusan vélhetően nem használhatják a magyar számlázó szoftverüket).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra