Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Leírt vevő áfa


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2021-06-14 15:03:45

Tisztelt Szakértő, Pénzforgalmi áfa alany néhány vevő számláját leírtuk, Jogos, volt teljesítés, de nem fogják kifizetni és a cég sem fordít már energiát a behajtásra. Kérdésem, hogy ebben az esetben a számla áfa része hogyan alakul? Be kell fizetni, vagy le lehet írni ? 2017-es, 2018-as számlákról van szó, tehát még nem évült el. Köszönöm a válaszát, Eszter

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-06-15 20:12:09

Kedves Eszter,
Jelen esetben két jogcímen lehet kivezetni: 1. behajthatatlanság, 2. elengedés. A behajthatatlanság feltételeit a Szt. 3.§ (4)10.pontja tartalmazza. Ha ezen a jogcímen vezetik ki, nem kell az áfa-t megfizetniük, mivel a követelés polgárjogilag nem szűnik meg, csak a könyvekből kerül ki. Ha viszont elengedik, akkor beáll az áfa fizetési kötelezettség (Áfa tv. 196/B.§ (3)b)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Libcsi201 2021-06-17 08:28:58

Nagyon köszönöm,

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra