Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Levonható áfa módosítás figyelési időszakon belül


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

klmg 2019-12-06 11:57:00

„F” kft az 1990-es évek elején egy telket vásárolt magánszemélytől. A telken beruházást kezdett, melynek célja egy étterem kialakítása. Az étterem aktíválása 2006. januárban történt. 2008. augusztusban átalakítási munkák értékét aktíválták rá az ingatlanra.
„F” kft 2009. februárban beolvadt „H” kft-be. „H” kft kávézót alakított ki az ingatlanban egy addig nem használt részében. A kapcsolódó kiadások tovább növelték az ingatlan bruttó értékét. „F” kft az átalakításokhoz kapcsolódó előzetesen felszámított áfát bevallásaiban feltüntette. „H” kft 2014-ben beolvadt „V” kft-be.
„V” kft 2014. évtől – élve az áfa tv. 88.§ (1) bekezdésében foglalt lehetőséggel- adókötelessé tette a 86.§ j),k),l) pontjaiban meghatározott értékesítéseit. 2020. évtőt visszavonja bejelentését és az általános szabályok szerint kívánja elszámolni az áfát ingatlanhoz kapcsolódó bevételei után. „V” kft 2020. évben tervezi a beolvadással tulajdonába került fenti ingatlan –akkor már áfa mentes - értékesítését.
Az ingatlan értékesítéséhez kapcsolódóan az alábbi kérdések merültek fel:
1/ Van-e pótlólagos áfa fizetési kötelezettsége „V” kft-nek az áfa tv 135.§ (1) bekezdése alapján?
2/ Érinti-e az átalakításokat a 135.§ (1) bekezdése?
3/ Minden átalakítás/bruttó értékre ráaktíválás után újraindul a 240 hónapos figyelési időszak?
4/ Honnan indul a figyelési időszak a jogutódlással megszerzett ingatlan esetében, ha az már a beolvadás előtt működött és a kialakításhoz kapcsolódó áfát még a jogelőd vonta le?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-08 10:56:58

1/ Igen lesz, minden olyan beruházás (ráaktiválás) tekintetében, amelynél nem telt el a 240 hónap (a 2008-as kezdő évet figyelembe véve gyakorlatilag mindegyiknél).
2/ Igen, érinti.
3/ Igen.
4/ A jogelődtől indul, az Áfa tv. 17-18.§-aira figyelemmel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra