Gyorskérdés
EGYÉB ADÓK - Kisadók, helyi adók, cégautó adó, környezetvédelmi termékdíj, eho, ekho, eva, illeték, vám stb.

Magán Haszongépjármű Céges költségelszámolása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmard 2023-01-19 16:45:12

Segítséget szeretnék kérni:
Adott egy közeli hozzátartozó magánszemély tulajdonában haszongépjármű amit cégem használ, kizárólag üzleti utazásokra, ebben az esetben kell bérleti szerződés a gépjárműre?

A költségtérítés szempontjából pedig ha a teherautót az alkalmazottak vezetik, ez esetben fizethetnek e ők céges bankkártyával számlát kérve a cég nevére az üzemanyagról, ami több mint a útnyilvántartás szerint általuk megtett út norma szerinti maximum téríthető összeg?

Témanyitó hozzászólás

csizmard 2023-01-19 17:28:52

+ egy kérdés lemaradt
Az útnyilvántartásban a honnan és hova mezők, egy budapesti "zónázó" tevékenység mellett ahol a címek sok esetben külön eszközzel fejthetők vissza, minden címet ilyen módon fel kell tüntetni, vagy esetleg elég az elindulás telephelyről, és ugyanerre a helyre megérkezés? ( A megállok sokszor 500m távolságokra vannak!)

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-20 05:44:35

- Igen, szükséges lenne a használat jogcímét egy szerződéssel tisztába tenni, ami lehet használat vagy bérleti szerződés.
- Igen, használhatják a céges bankkártyát, hiszen ezek a költségek a céget terhelik (ezt lenne hivatott megerősíteni a használati/bérleti szerződés).
- Jogszabály szerint felkeresett üzleti partnerenként kellene az útnyilvántartást vezetni. Ugyanakkor a tevékenység jellegéből adódó sokmegállós (pl. ételkiszállító, csomagszállító) utaknál -véleményem szerint- elegendő az indulást és az érkezést rögzíteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

csizmard 2023-01-21 09:58:23

Köszönöm a válaszokat!

A használatba adás kapcsán még felmerült hogy az lehet ingyenes? Édesapám nevén van az autó es én vagyok az ütemben tartó, mindketten alkalmazottak is vagyunk.

Köszönöm segítségét.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-22 17:10:09

Nem kizárt az ingyenesség. Megjegyzendő, hogy a használó cégnél az ingyenes használat piaci értékét az egyéb bevételekkel szemben könyvelni szükséges (T52-K96).
papattila

Szakértői hozzászólás

csizmard 2023-01-22 20:53:07

Köszönöm a válaszát!
Sajnos nem vagyok könyvelő, így inkább a konkrét esetleges adóteher érdekelne, tehát hogy a használatba adó magánszemélynek keletkezik e adóterhe a piaci érték alapján? (szja,..)

Felhasználói hozzászólás

csizmard 2023-01-22 21:35:39

Vagy a cégnek

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-01-23 20:02:46

Visszatérve az eredeti kérdésének 2.felvetéséhez: igen, ha több üzemanyagot fizet a cég, mint ami a céges utakra jut, akkor a magánszemélynek jogviszony szerinti adóköteles jövedelme keletkezik, jelen esetben munkabérként lesz adó- és járulékköteles.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 7 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra