Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Magánszemély bérbeadó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Botosne76 2019-11-11 10:15:43

Tisztelt Attila,
Egy magánszemély bérbe adja üzlethelyiségét 2 vállalkozásnak (földszint és emelet megosztásban) A rezsit a bérbeadó átalányban fizeti és arányosítva kéri a bérlőktől az összeget. Adószámmal nem rendelkezik. Ebben az esetben állíthat-e ki számlát számla tömbben? A rezsi összegének átvételéről csak egy papírra írt összeg van igazolásként. Hogyan kellene most helyesen eljárni, hogy a bérlő a rezsi költségét is elszámolhassa? A bérleti díjról 08-as bevallást kell készíteni és az SZJA-val csökkentett összeget kell kifizetni bérbeadónak. Ha mást nem ad meg, akkor a 10 % ktg hányad legyen az alap? A szerződésben szerepelő szöveg: "hogy a bérleti díj tartalmazza a bérbeadó által fizetendő forrás adó összegét is" Mit tartalmazhat ez a forrás adó? Vagy javítsák a SZJA adóra?
Előre is köszönöm válaszát!
Szép napot!
Bné Brigitta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-12 19:59:17

Kedves Brigitta,
Számlát csak adózó képes kiállítani, azaz ehhez adószám szükséges. Ugyanakkor az adószám hiánya nem akadálya az üzlethelyiség bérbeadásának, ebben az esetben számla helyett egyéb számviteli bizonylatot kell kibocsátani (ennek megfelel pl. egy bevételi pénztárbizonylat is). Az átalányban továbbterhelt rezsi a bérleti díjával azonosan adózik az szja-ban. Adóalany bérlő esetében a bérleti díjból adóelőleget kell vonni a bérbeadó költségnyilatkozata alapján, ennek hiányában a 10%-os költség átalány alkalmazásával (08-as bevallásban szerepeltetni szükséges). A forrásadó megnevezés teljesen korrekt a szerződésben, de ha kihagyják ezt a mondatot, az se baj, hiszen a törvény erejénél fogva része a bérleti díjnak a forrásadó.
papattila

Szakértői hozzászólás

Botosne76 2019-11-25 12:28:08

Kedves Attila,
Köszönöm válaszát! Közben kiderült, hogy adószámos magánszemély a bérbeadó és a számlán a szerződésben szereplő bérleti díjat tüntette fel, amit kért is kp-ben. Azt mondta, hogy ezen felül fizesse meg a bérlő az SZJA-t. Jól gondolom, hogy így nem helyes a számla kiállítása? A számlán szereplő összegből kell levonni az SZJA-t és azt kapja csak kézhez.
Köszönettel:
Bné Brigitta

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-25 18:31:33

Igen, jól gondolja, ez nem lenne szabályos.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra