Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Magánszemély bérbeadó


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Botosne76 2019-11-11 10:15:43

Tisztelt Attila,
Egy magánszemély bérbe adja üzlethelyiségét 2 vállalkozásnak (földszint és emelet megosztásban) A rezsit a bérbeadó átalányban fizeti és arányosítva kéri a bérlőktől az összeget. Adószámmal nem rendelkezik. Ebben az esetben állíthat-e ki számlát számla tömbben? A rezsi összegének átvételéről csak egy papírra írt összeg van igazolásként. Hogyan kellene most helyesen eljárni, hogy a bérlő a rezsi költségét is elszámolhassa? A bérleti díjról 08-as bevallást kell készíteni és az SZJA-val csökkentett összeget kell kifizetni bérbeadónak. Ha mást nem ad meg, akkor a 10 % ktg hányad legyen az alap? A szerződésben szerepelő szöveg: "hogy a bérleti díj tartalmazza a bérbeadó által fizetendő forrás adó összegét is" Mit tartalmazhat ez a forrás adó? Vagy javítsák a SZJA adóra?
Előre is köszönöm válaszát!
Szép napot!
Bné Brigitta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-12 19:59:17

Kedves Brigitta,
Számlát csak adózó képes kiállítani, azaz ehhez adószám szükséges. Ugyanakkor az adószám hiánya nem akadálya az üzlethelyiség bérbeadásának, ebben az esetben számla helyett egyéb számviteli [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Botosne76 2019-11-25 12:28:08

Kedves Attila,
Köszönöm válaszát! Közben kiderült, hogy adószámos magánszemély a bérbeadó és a számlán a szerződésben szereplő bérleti díjat tüntette fel, amit kért is kp-ben. Azt mondta, hogy ezen felül fizesse meg a bérlő az SZJA-t. Jól gondolom, hogy így nem helyes a számla kiállítása? A számlán szereplő összegből kell levonni az SZJA-t és azt kapja csak kézhez.
Köszönettel:
Bné Brigitta

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-25 18:31:33

Igen, jól [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra