Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Magánszemély bérleti díj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Hallerbos 2020-07-15 21:47:03

Tisztelt Hölgyem, Uram!
Ha cégként bérelek egy raktárhelyiséget egy nyugdíjastól és én fizettem meg helyette az adót. Erről ő számviteli bizonylatot állít ki részemre, valamint bérleti szerződéssel rendelkezik. Hogyan kellene bevallania a bevételét ? Be kell-e egyáltalán vallania?

Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-16 17:04:17

A törvény alapján nem fizetheti meg "helyette" az szja-t, az a bérbeadó magánszemélyt terheli, a magánszemélynek mindenképp be kell vallania (ez egyébként a kifizetői adatszolgáltatás révén automatikusan meg is történik). Az viszont igaz, hogy a kifizetőnek adóelőleg megállapítási kötelezettsége van, azaz a bérleti díj kifizetésekor ezt vissza kell tartania, bevallani az adott havi járulékbevallásában, majd megfizetnie a NAV-nak. A megoldás érzésem szerint az lehet, ha úgy állapítják meg a bruttó bérleti díjat, hogy az a levonandó adó nélkül legyen akkora, amekkorát a nyugdíjas magánszemély elvár.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra