Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Magánszemély ingatlan bérbeadás – Számviteli bizonylat kiállítása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

adomerlegelo 2023-03-23 20:08:59

Tisztelt Szakértő!
Az alábbiakban kérem a segítségét,
Egy magánszemély bérbe adja a lakását irodai használatra egy társaságnak. A bérbeadást magánszemélyként végzi, a bérbeadásra nem váltott ki adószámot.
A társaság a magánszeméllyel kötött bérleti szerződés alapján, a havi bérleti díjat a bérszámfejtésben számfejti. A társaság ez alapján rögzíti a könyveiben a bérleti díjat és az abból levont SZJA összegét.
Külön számviteli bizonylat kiállítására nem kerül sor, a szerződést tekintik annak.
A NAV „Ingatlan bérbeadásának és egyéb hasznosításának adózása” című Információs füzete alapján;
„A rendszeres bevételszerző tevékenység miatt a természetes személy adóalanykénti bejelentkezés és adószám hiányában is alanya az általános forgalmi adónak, ezért az Áfa tv-ben meghatározott bizonylatot kell kibocsátania. Adómentes ingatlan-bérbeadás estén számla helyett a számvitelről szóló törvény szerinti számviteli bizonylatot is elegendő kiállítania…..”
A Számviteli törvény 166.§-a rendelkezik a számviteli bizonylatokról. Ennek a §-nak az (1) bekezdése így szól;
„Számviteli bizonylat minden olyan gazdálkodó által kiállított, készített, illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány (számla, szerződés, megállapodás, egyéb ilyennek minősülő irat) – független annak nyomdai vagy egyéb előállítási módjától -, amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását (nyilvántartását) támasztja alá”
A leírtak alapján
-a bérleti díj kifizetéséhez elegendő-e a bérleti szerződés, vagy
-a bérleti szerződésen túl , a bérleti díjakról havonta ki kell állítani egy „Számviteli bizonylatot”
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Szalay Ilona Margit

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-25 10:11:19

Kedves Margit,
Ha készpénzben történik a bérleti díj kifizetése, akkor a bérleti szerződés+kiadási pénztárbizonylat elegendő a szabályos bizonylatoláshoz. Ha utalással rendezik, akkor a bérleti szerződés+banki kivonat lesz a hivatkozott "egyéb számviteli bizonylatnak" megfelelő bizonylatolás.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra