Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Megbízási jogviszony mellett EFO munkaviszony


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth József 2023-03-24 15:47:11

Tisztelt Szakértő!

Tárgy: megbízási jogviszony mellett EFO munkaviszony

Egyszemélyes Kft. ügyvezetője külsős személy (a tulajdonos fia). Az ügyvezetést megbízási szerződéssel nulla Ft díj mellett látja el. A 08-oson havonta 0 Ft jelentve van. 1041 -esen a megbízási jogviszony be van jelentve.
A cég tevékenysége autószerelés. Az ügyvezető, egyébként autószerelő, és más cégben 40-órás munkaviszonnyal rendelkezik.
Szükség lenne arra, hogy az ügyvezető az ügyvezető feladatok ellátásán túl, heti egy -két alkalommal, mint autószerelő is részt vegyen a cég munkájában. Erre jellegét tekintve az EFO lenne a legmegfelelőbb.

1) Kérdés, hogy az élő nulla Ft-os megbízási szerződés mellett lehet-e egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazni az ügyvezetői feladatokat ellátó személyt (az MT 201§ csak az élő munkaviszony melletti EFO-t tiltja)?

2) a) Van-e arra lehetőség, hogy Kft. még egy (vagy alkalmanként egy) megbízási szerződést is kössön az ügyvezetői feladatokat is ellátó személlyel az autószerelői munkákra?

b) A megbízási jogviszony Nav 1041-es bejelentését újból meg kell tenni az új megbízási szerződésre, szerződésekre (jelenleg már van egy korábbi időponttól induló bejelentett megbízási jogviszonyra)?

c) Egy megbízási szerződés elegendő az alkalmankénti feladatellátáshoz, vagy arra az időszakokra külön-külön kell megkötni, amire egy konkrét megbízás vonatkozik, azaz heti egy két megbízási szerződés kell kötni a kapcsolódó 1041-bejelentésekkel együtt?

Segítségét előre is tisztelettel köszönöm.
Üdvözlettel:
József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2023-03-25 09:40:40

Kedves József,
Előzetesként annyit érdemes tudni, hogy szabálytalan a nullforintos, megbízási szerződéses külsős ügyvezető bejelentése (1041), mivel nem jön létre biztosítási jogviszonya. Következésképp a 08-ason se lehet/se kell szerepeltetni.
1. Igen, más munkakörre lehet, nincs jogszabáyi akadálya.
2. Igen, van rá szabályos lehetőség. A bevezetőben leírtak alapján nem lesz dupla bejelentés, valójában ezen megbízási jogviszonya keletkeztet biztosítási jogviszonyt, feltéve, hogy az autószerelős megbízási díja eléri a minimálbér 30%-át. Megbízási szerződést bármilyen időtartamra, feladatra lehet kötni (ebben nagy szabadságot enged a polgári jog), viszont a biztosítási jogviszonyt a szerződés tartalmához igazítva kell megállapítani.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra