Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Munkába járás ipari parkba


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

vino 2017-04-27 10:20:36

Tisztelt Szakértő!

Az Önadózó 2017/03.száma részletesen foglalkozik a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítéssel. A cikket elolvasva sem tudom eldönteni, hogy az alábbi konkrét eset a kormányrendelet 2.§-ában foglaltak szerint a költségtérítésre jogosító munkába járásnak minősül-e, ebben kérem segítségét.

Munkavállaló lakóhelye Vértestolna, a munkahely Tatabánya belterületén, a város határán fekvő ipari parkban van.
Mivel a munkavállaló lakóhelye és munkahelye nem azonos közigazgatási határon belül van, helyközi bérlettel utazik Vértestolna-Tatabánya között, ez véleményem szerint a korm.rendelet 2.§-a szerint munkába járás, térítendő és adómentes.
A munkavállaló ezután Tatabánya belterületén átszáll egy tatabányai helyi járatra, így helyi járattal jut el a Tatabánya ipari parkjába lévő munkahelyére.
A helyi járattal történő utazás:
- munkába járásnak minősül-e korm.rend.2§-a, 2§.aa) és főleg az 2.§ ab) pontban leírtak alapján és a munkáltatónak kötelező a dolgozónak ezen munkába járást megtéríteni adómentesen, bérlet esetén, vagy
- nem minősül munkába járásnak és a dolgozónak fizetett térítés (bérlet) egyéb bérjellegű juttatásként, 43,66%-kal adóköteles.
Segítségét előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-28 06:29:12

Értelmezésem szerint a kérdésbeli helyi járatra szóló bérlet juttatása a 2.§ ab) alapján élvez adómentességet, még akkor is ha az ipari park ugyan a város szélén, de belterületen fekszik, mivel (véleményem szerint) a korm.rendeletben szereplő "külterületén" kifejezést nem ingatlannyilvántartási, hanem a szó hétköznapi értelmében (= a város szélén) kell figyelembe venni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra