Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Munkaidőkeret, pótlék


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

NNoémi 2022-05-11 01:17:19

Tisztelt Szakértő!
Az alábbi kérdésben kérném segítő válaszát. Kft saját péküzemben állít elő termékeket, és szállítja ki saját üzemeltetésű kávézóba és más megrendelőknek. Az üzem és a kávézó tevékenységéből fakadóan a hét minden napján működik. Az üzemben 4fő alkalmazott heti 40 órás 3 havi munkaidőkeretben, a kávézóban 3fő alkalmazott heti 30 órás 3 havi munkaidőkeretben. A péküzemben a napi munkarend 1 főnél 04.00-17.00-ig tart másik 2 főnél 5-18.00-ig, jellemzően 6-9 órát dolgozik egy munkavállaló megrendeléstől függően, a beosztások előre 1 hétre kiadva. A kávézóban 7.00-17.30 a napi munkarend, a nyitva tartás mindennap 7.30-17.00. A mindennapi üzemi tevékenység és a kávézó nyitva tartás miatt szombat-vasárnap és munkaszüneti napokon is történik munkavégzés, amit beosztás alapján rendes munkaidőnek tekintenek, a beosztott munkaidőn felüli munkavégzést jellemzően alkalmi foglalkoztatottal oldják meg.
Az egyik kérdés az, hogy munkaszüneti napokon de beosztás alapján történő munkavégzés esetén kell-e bármilyen pótlékot elszámolni? Értelmezésem szerint az MT 97.§ 3), a 101.§ (1)a) és 102.§ (1)-(2)-(3)a, valamint a 107.§ a-b) alapján nem rendkívüli munkavégzésről van szó ebben az esetben, így pótlék sem számolandó el (140.§), figyelembe véve azt, hogy heti 48 órát nem haladhatja meg a munkavégzés, illetve a heti 1 pihenőnapot biztosítani kell a munkavállaló részére. A folyamatos tevékenyég miatt heti pihenőnapot kell biztosítani, vagy a munkaidőkeret átlagában kell meglennie a pihenőnapoknak?
A másik kérdés, hogy amennyiben a péküzemben dolgozó munkavállaló 4.00-12.00 óra közé kerül beosztásra -ez a rendes munkaideje- akár egész hónapon keresztül a beosztása alapján, akkor jár-e éjszakai pótlék a 4.00-6.00 közötti időszakra, mivel több, mint 1 órát dolgozik naponta 6 óra előtt?
A fentiek alapján jól értelmezzük-e, hogy túlóra pótlékot vagy éjszakai pótlékot akkor kell fizetni, ha az az elrendelt rendes munkaidőn felül történő munkavégzés történik és ebben az esetben a havi bérrel együtt fizetendő?
Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-13 05:42:18

1. Munkaszüneti munkavégzéséért 100%-os pótlék jár, akár normál, akár rendkívüli munkaidőben dolgozik a munkavállaló (Mt. 140.§ (2)).
2. Éjszakai pótlék minden 1 órát meghaladó, 22 és 6 óra közti munkavégzésért jár, kivéve, ha erre az időszakra műszakpótlékra jogosult (de a kérdésbeli helyzet nem ilyen, mert nincs rendszeres munkaidő változás), függetlenül attól, hogy normál vagy rendkívüli munkáról van szó. A pótlékokat a havi bérrrel együtt kell kifizetni (a munkaidőkereten felüli rendkívüli munkáért járó pótlékot a keret lejártával kell elszámolni).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra