Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Munkavállaló céges autó használata


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

sivaü 2022-01-26 16:23:50

Van egy áfá-s cég, aki tartós bérlettel bérel személyautót. Ezen autókat a munkavállalók használják céges és magán utakra. Szeretné a cég megtéríttetni a munkavállalókkal a költségeit.
1. Amennyiben a magánhasználatot a magánúton megtett km-t a NAV által alkalmazott üzemanyagárral és a NAV általi fogyasztási normával számolva számoljuk és ezt téríti meg a dolgozó. Ezen összeg az áfá-t tartalmazza vagy rá kell még számolni? Így a dolgozó megtéríti a céges autó magánhasználatát. Ebben az esetben a személyautó tartós bérlet díjának 100 % áfá-ja visszaigényelhető?
2. Amennyiben a magánhasználatot a magánúton megtett km-t a NAV által alkalmazott üzemanyagárral és a NAV általi fogyasztási normával, plusz a 15 Ft/km-rel számolva számoljuk és ezt téríti meg a dolgozó. Ezen összeg az áfá-t tartalmazza vagy rá kell még számolni? Így a dolgozó megtéríti a céges autó magánhasználatát. Ebben az esetben a személyautó tartós bérlet díjának 100 % áfá-ja visszaigényelhető?

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-01-26 21:16:54

Mivel gazdaságilag nem független felek, ezért piaci értékű bérleti díjat kell a magáncélú utakra számlázni (tartok, tőle, hogy az Ön által ajánlott érték ezt nem éri el, egyik esetben sem). Ha a kiszámlázás eléri a bejövő számla 50%-át, akkor a teljes bejövő számla előzetes áfa-ja levonásba helyezhető.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra