Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Német távmunkás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

batonayt 2019-11-18 09:00:07

Kedves Válaszoló!

egy magyar kftnek van egy külföldi eus megrendelése (eus cég és neki számláz) a kérdés hogy a projekt elvégzéséhez igénybe vesz olyan mérnököket, informatikusokat akik nem magyar állampolgárok (német, román, francia, belga). Nekik nincs cégünk így olyan számlát állítanak ki amin az Ö adóazonosítójuk, tb számunk (ezek egyike sem magyar típusú) van. A kérdés, hogy itthon bérszámfejtenünk (nem lépík át a határt, külföldről dolgoznak, csak e-mailen tartjuk a kapcsolatot) kell e (ehhez kell e magyar taj számot és adóazonítót kérnünk) ha igen mennyi járulékot vonjunk. Köszönöm

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-11-18 14:06:11

A koordinációs rendelet az egy joghatóság elvét írja elő, azaz egyidejűleg egy közösségi magánszemély csak 1 tagállam biztosítása alá tartozhat. Ebből következően az ilyen-olyan tagállami nem adóalany mérnököknek nyilatkozniuk kell, hogy hol rendelkeznek biztosítással (normál esetben a saját tagállamukban), ezt igazolniuk kell. A más tagállami igazolás (A1) birtokában a magyar kifizető nem von járulékot, nem fizet szocho-t és szakho-t. Ugyanakkor azt is tudni szükséges, hogy a magyarországi kifizetés a biztosítás tagállamában képezhet járulékalapot, az ottani TB jogszabályok alapján. Az Modellegyezmények alapján a megbízás alapján végzett mérnöki tevékenység a lakóhely tagállamában adóköteles, következésképp szja-t sem kell vonnia a magyar cégnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra