Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Nyereség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

hoffmanne72 2022-10-04 20:50:34

Kedves Attila!
SZJA adózással kapcsolatban lenne kérdésem.

1. Szja adózású ev. esetén, ha nincs vállalkozói kivét, mert saját Bt. alkalmazottjaként meg vannak fizetve a járulékok, az alanyi mentes egyéni vállalkozásból lehet kvázi pénzt felvenni év közben? Vagy csak év végén miután a nyereség le lett adózva. Ezt hol találom meg az szja törvényben?
Van olyan ev. aki pontosan csak a váll-i kivét összegét utalja ki magának, és vannak olyanok akik minden hónapban felveszik a nyereséget.Az adóelőlegek fizetve vannak.
Aki év közben is felveszi, ez szabálytalan? Kaphatnék ezzel kapcsolatban jogszabályhelyet?
nagyon köszönöm:
Szilvi

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-10-05 07:32:08

Kedves Szilvi,
Két jogcímen vehet ki az ev pénzt a vállalkozásából magáncélra: 1. vállalkozói kivét, 2. a vállalkozás leadózott nyereségét. Ha nem a 2.eset áll fenn, akkor az csak vállalkozói kivét lehet. Az Szja tv. nem ad fogalmi meghatározást a vállalkozói kivétre. Ebbe minden olyan pénz kivétet indokolt beleérteni, amely a vállalkozó vállalkozásán kivüli, magánjellegű személyes kiadásait hivatott fedezni.
papattila

Szakértői hozzászólás

hoffmanne72 2022-10-06 16:27:33

köszönöm szépen, teljesen érthető.

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra