Gyorskérdés
KKV - Kis- és középvállalkozások

Nyílt végzű lízing vége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

mindgaap 2021-10-19 14:24:48

Tisztelt Szakértő,

Ügyfelem személyautót lízingelt az elmúlt években (nyílt végű lízingszerződéssel), az áfa 50%-a került levonásra minden hónapban. A lízing nemrég járt le. A cég nem kíván élni az autó maradványértéken történő megvásárlásával. Ebben az esetben mi a teendő, pontosan hogyan kerül ki az autó a könyvekből, illetve le kell-e számlázni mint szgk. értékesítés? Ebben az esetben áfásan kell-e leszámlázni?

Segítségét köszönöm!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-10-19 16:39:31

Mivel nem él a tulajdonszerzés lehetőségével, így az autó visszakerül a lízingcég birtokába. Ehhez a lízingcégnek kell egy számviteli bizonylatot helyesbítő számviteli bizonylatot kiállítania (praktikusan ezen mínuszolja le az utolsó részletet, azaz a maradványértéket). Nem történik értékesítés (sem más áfa-köteles ügylet) a két fél közt, így sem a számlázás, sem az áfa kérdése fel sem merülhet.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra