Gyorskérdés
JÁRULÉKOK, TB - Járulékok, szociális hozzájárulási adó, társadalombiztosítási ellátások, nyugdíj.

Osztalék adózása


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Quality Masters Kft. 2019-12-06 09:11:27

Tisztelt szakértő!

Azt szeretném megkérdezni, hogy ha decemberben történik osztalék kifizetés, amit majd következő év január 12.-ig vallunk be a járulékbevallásban, akkor ez az osztalék még az előző évhez fog tartozni, adózási szempontból, vagy pedig a következő évhez?
Másik kérdésem az lenne, hogy ha valaki, például az év elején vesz ki 2.000.000 Ft osztalékot, és nyilatkozik egyidejűleg, hogy az év többi részében, a többi kivéttel együtt majd meg fogja haladni az osztalék kivétje a minimálbér 24-szeresét, akkor az esetben is meg kell fizetni a SZOCHO-t, vagy elegendő csak az SZJA-t megfizetni?

Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-12-08 10:30:13

- Ha decemberben fizetnek osztalékot, akkor az decemberi jövedelemnek minősül a magánszemélynél és a kifizető január 12-ig benyújtandó, december hónapra vonatkozó 08-as bevallásában szerepel.
- Ha nyilatkozik (mert erre alapos indoka van), akkor nem kell a kifizetőnek szocho-t vonnia.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra