Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Osztalék fizetés természetben


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

retep681 2017-04-22 09:30:37

Tisztelt Szakértő !


Egy kft magánszemély tagjának osztalék fizetést szavaz meg , amelyet a cég tulajdonában lévő részesedéssel fizet ki , az alábbi adatok szerint :
-bruttó osztalék : 1.500 ef
- részesedés könyv szerinti értéke ( ez megegyezik a piaci értékkel is ) : 10.000 eft

A következő kérdések merültek fel az ügylettel kapcsolatosan :

1. Az osztalék és a részesedés értéke közötti különbözet jövedelmet képez –e a magánszemélynél , és ha igen az milyen típusú jövedelem ? Osztalékból származó jövedelem vagy egyéb jövedelem ?
2. Hogyan kell az adót és járulékot érvényesítni a magánszeméllyel szemben , figyelembe véve , hogy természetben kapja az osztalékot .
3. Ha magánszemély a különbözet után adózik , akkor keletkezik-e a társaságnál , valamilyen címen adóalap növelő tétel ?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm .

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2017-04-23 08:12:33

Valóban nincs jogszabályi akadálya, hogy az előírt osztalékot a társaság pénztől eltérő vagyoni elemmel fizesse ki. Az átadott részesedés piaci értékéből 1.500eFt minősül osztalék jövedelemnek, ennek szja-ját és eho-ját a kedvezményezett magánszemélynek kell megfizetnie az 53-as bevallásának esedékességekor. A fennmaradó 8.500eFt a magánszemély és a juttató közt fennálló jogviszony szerint lesz adó- és járulékköteles, jogviszony hiányában egyéb jövedelemként (szja+kifizetőt terhelő 22%-os eho). A társaságnál minden ezzel kapcsolatos költség elismert ráfordításnak minősül, nincs tao alap növelő tétel.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra