Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Osztalék megoszlás


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

szorgere 2022-05-13 14:41:16

Tisztelt Szakértő,

Kérdésem az, hogy osztalék jóváhagyásakor/kifizetésekor a tagok eltérhetnek-e a társasági szerződésben foglaltaktól (törzsbetét arányos a szavazati joguk, 3-man vannak, testvérek, 33+33+34% a részesedésük).

A lényeg a szocho megspórolása.. kettejüknek minimális jövedelmük van az évben, a harmadik tagnak olyan magas, hogy neki már nem kellene szocho-t vonni az osztalékából. Azt szerenték, ha e harmadik tagnak lenne kifizetve a teljes osztalék. Ráadásul úgy, hogy e tag még csak személyesen közre sem működött a 2021-es árbevétel megszerzésében. A másik kettő viszont igen.

Véleményem szerint ez kimeríti az adóelkerülés fogalmát, ezért érdekelne, hogy ha ügyvédtől (mert megkérdezték, várják a választ) azt a választ kapják, hogy lehet ilyet csinálni (csak mondjuk szülessen erről egy taggyűlési jegyzőkönyv), akkor van-e ennek jogi alapja, tényleg megtehetik-e?

Ha van konkrétan tiltás, megtenné, hogy megírja, hol találom, hogy át tudjam küldeni az ügyfélnek?

Köszönettel:

Sz.Éva

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2022-05-14 14:32:56

Kedves Éva,
Szerencsére nincs ilyen tiltás. Jóllehet az új Ptk. nem tartalmazza olyan direkt formában, mint a régi Gt., de mértékadó szakmai vélemények szerint változatlanul megengedett a tulajdoni arányoktól való eltérítés (de kizárni egyik tagot sem lehet!), megállapodás alapján (Ptk. 3:4.§). Sajnos a Ptk. fenenagy diszpozitivitása számos jogértelmezési probléma okozója...
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra