Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ösztöndíj


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Libcsi201 2019-09-30 14:10:58

Tisztelt Szakértő, Közhasznú státusszal nem rendelkező egyesület szeretne ösztöndíjat fizetni egyetemi hallgatóknak egy kutatási program keretében. Kérdésem, hogy alkalmazható-e az szja tv 1.melléklet 4.15 ebben az esetben? A minimábér mértékéig jól gondolom, hogy semmilyen adó és járulék nem terhelné a kifizetést? Ha nincs adóterhe a kifizetésnek , a 08-as bevalláson le kell jelenteni? Köszönöm a válaszukat,

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-09-30 19:55:12

Az ösztöndíjas foglalkoztatás szabályait a 2004.évi CXXIII.tv. tartalmazza. Ennek alapján véleményem szerint kizárt, hogy még nem végzett egyetemistákkal ilyen jogviszonyt létesítsen az egyesület, következésképp nem alkalmazható a hivatkozott jogszabályi hely adómentesítő szabálya sem. Megjegyzendő, hogy bár a 4.15. szerinti ösztöndíj valóban adómentes lenne, de járulékalapot képezne (Tbj. 5.§ (1)a)).
papattila

Szakértői hozzászólás

Libcsi201 2019-10-01 07:36:53

Nagyon köszönöm

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra