Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Pékség bérbeadása magánszemélyként


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

susie 2018-01-05 12:42:27

Kedves Attila!
Több évtizedes működés után, elszámolási viták miatt egyéni vállalkozó úgy döntött, hogy december 31-én megszüntette vállalkozását (pékség). Helyette az unokája "viszi" tovább a vállalkozást, engedélyek már megszülettek.
Indulatból elszaladtak ügyvédhez és kötöttek egy "bérleti szerződést", amiben nettó 260 ezer forint bérleti díj szerepel az egész berendezésre + a két teherautóra, ez a havi igénye az ex vállalkozónak. Ezeket magánszemélyként fogja bérbe adni az új egyéni vállalkozónak......Azok után, hogy részletesen tájékoztattam az ingatlan bérbe adás adózásáról..... Tehát bruttósítani kellene az összeget. Nem beszélve a gépkocsikról, ezeket adószám kiváltása nélkül nem is lehetne bérbe adni, ha emlékeim nem csalnak.. Szerződést még ma fogom megkapni, de mit tudok én most tenni? Hogy lehet ezt leadózni, dokumentálni? Készítsenek másik szerződést? Legyen csak ingatlan bérbe adás és nyeljék be az egyéb javítási, fenntartási költségeket (gépjármű + berendezés) Áfa-t természetesen nem akar befizetni a meglévő eszközök piaci értéke és a készlet értéke után :)))
Válaszát előre is köszönöm
Zsuzsa

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2018-01-07 07:36:01

Kedves Zsuzsa!
Sajnos nem fogom megoldani a dilemmáját, csupán néhány gondolatot osztanék meg Önnel.
A szerződést valóban meg kell bontani ingatlan és ingóság bérbeadására, mivel az adózásuk eltérő. Az emlékei nem csalnak: ingóság bérbeadásához adószám kiváltása elengedhetetlen. A megszűnés miatt valóban keletkezik áfa fizetési kötelezettség minden olyan termék (tárgyi eszköz, készlet) után, amihez korábban áfa levonási jog kapcsolódott. A leírt pár megjegyzése alapján már látszik, hogy szabálytalanság, lapítás nélkül nem fognak az ügyből kikecmeregni...:(
papattila

Szakértői hozzászólás

susie 2018-01-09 06:00:21

Kedves Attila!
Köszönöm a választ.
Zsuzsa

Felhasználói hozzászólás

Összesen: 2 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra