Gyorskérdés
ART - Adókötelezettségek, adóbevallás, adófizetés és adóelőleg fizetés, bizonylatok kiállítása, és a nyilvántartás szabályai, adatszolgáltatás, jogkövetkezmények, intézkedések

Pénztárgép kötelezettség


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rone1983 2019-04-29 13:51:27

Tisztelt Szakértő!

Nyugdíjas-adószámos magánszemély magánszemélyként végzett tevékenység keretében végzett tevékenységei: 551002 panzió szolgáltatás és 559007 szoba bérbeadás.
Kérdésem, hogy ő pénztárgép köteles-e? Illetve hol, melyik rendelet, törvény írja elő, hogy mely adóalanyokra vonatkozik a 48/2013.(XI.15.) NGM rendelet?
Jelenleg minden tevékenységéről számlát állít ki. Ezt kell-e jelenteni?

Köszönöm megtisztelő válaszát.

Üdvözlettel: Renáta

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-04-30 05:23:53

Kedves Renáta,
Az említett NGM rendelet minden adóalanyra vonatkozik, így a kérdésbeli adószámos magánszemélyre is. A felsorolt két szolgáltatásból az első szerepel a rendelet mellékletében, így pénztárgépet köteles használni nyugta kibocsátásához. Ugyanakkor lehetősége van mellőzni a pénztárgép használatát, ha minden szolgáltatásáról számlát bocsát ki (ehhez a tevékenység jellegéből eredően minden adat rendelkezésére áll). Viszont adatszolgáltatási kötelezettsége áll fenn minden olyan számlájáról, melyet nyugta helyett állít ki (PTGSZLAH), praktikusan ha a vevője nem adóalany és nem kéri a számla kiállítását.
papattila

Szakértői hozzászólás

rone1983 2019-04-30 12:04:46

Tisztelt Szakértő!

Ha az említett "praktikusan ha a vevője nem adóalany és nem kéri a számla kiállítását." , akkor milyen bizonylatot adok neki ha szeretném elkerülni a pénztárgép vásárlást?

Renáta

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2019-05-01 09:09:34

Kedves Renáta,
Kizárólag számla bizonylattal kerülhető el a kötelező pénztárgép használat. Az Ön által idézett megjegyzésem azokat a helyzeteket határozta meg, amikor számlajelentési kötelezettség áll fenn (de ezekben az esetekben is számla kerül kiállításra, de nem a törvény erejénél fogva, hanem az eladó döntésén alapulva).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra