Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Pótékköteles vagy szabadnap


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

csizmadia-z 2021-02-01 10:30:28

Kedves Attila!
Még mindig Fornettis üzlet. Ha jól olvasom a Mtk 141 §-t, 30 % is lehet a bérpótlék reggel 6-ig. Tehát, 2 dolgozó van, h-p-ig vannak nyitva. Mindig fél 5re járnak dolgozni, aztán az egyikük délelőttig dolgozik, másikuk zárásig, hogy a heti 40 óra meglegyen/fő.
Jár-e pótlék a hajnali másfél órára? Kérek szépen jogszabályt is.
Másik kérdésem: jelenléti ívük csak munkában töltött időt tartalmaz, mely a bérszámfejtés alapja. Én hiányolom a munkaközi szünetet, tehát a 20, zárásig +25 percet. Tehát, érkezés-távozás különbözete , nem egyenlő a napi munkaidővel. Mit gondol? És az, ha napi 8 órától hosszabb a munkaidő, akkor azt szabadnap formájában, vagy rövidebb munkanapokkal kiveheti?
Várom válaszát, melyet nagyon szépen köszönök:
Márti

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-02-02 17:01:59

Kedves Márti,
- Ha rendszeresen változik a beosztás szerinti munkaidő kezdete (Mt. 141.§ (2)), akkor 30%-os műszakpótlékra jogosult 18 és 6 óra közti munkavégzés esetén (azért lesz jogosult műszakpótlékra, mert bár beleesik az éjszakai munkavégzés időszakába is, ami kizárná a műszakpótlékra való jogosultságát, de nem éri el az 1 órát).
- Véleményem szerint akkor is elegendő az érkezést/távozást bejegyezni a munkaidő nyilvántartásba, ha a munkáltató a törvényi alaphelyzetet alkalmazza, azaz a munkaközi szünetet nem tekinti a munkaidő részének. Arról kell külön tájékoztatni a dolgozót, ha a munkaközi szünet is a munkaidő része. Ha a beosztás szerinti munkaidejénél többet dolgozik egy nap, de azt a következő napok valamelyikén "lecsúsztatja", akkor valójában egy megállapodás jön létre a dolgozó és a munkáltató közt (erre nincs konkrét rendelkezés a törvényben, éppen ezért mértékkel illik alkalmazni). Viszont ha a munkáltató döntésén alapulva kell továbbdolgozni, akkor már rendkívüli munka lesz, amiért munkabér jár és vagy 50%-os pótlék, vagy ugyanennyi szabadidő, de a szabadidő is természetesen fizetett (Mt. 143.§).
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra