Gyorskérdés
MUNKAJOG - Munka Törvénykönyve

Prémium


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

martonl 2017-07-27 16:19:55

Tisztelt Szakértő Úr!

Szeretném megkérdezni, ha egy vezető állású munkavállalónak a munkaviszonya munkavállalói felmondással megszűnik augusztus elején, akkor prémium kiírásában szereplő éves teljesítendő feladatokat arányosan ki kell-e fizetni? Munkaszerződésében nem szerepel. Külön kírás van, melyben havi lebontás nincs, éves teljesítés van előírva dec. 31-ig, illetve a részteljesítés lehetősége nincs feltüntetve.
Ha a decemberi bérfizetéssel az ő prémiumát is ki kell fizetni arányosan, akkor ezt bérszámfejtés szempontjából hogy lehet megtenni, hiszen ő abban az időpontban már nem biztosított a cégnél?
Válaszát előre is köszönöm.

Témanyitó hozzászólás

dr. Szabó Tibor Önadózó szakértő 2017-08-01 10:53:05

Az éves prémium összegére – a prémiumkitűzésben foglalt feltételek teljesítése esetén – a vezető akkor jogosult, ha munkaviszony a tárgyév teljes tartamában fennállt. Év közbeni munkaviszony megszűnés esetén időarányos prémium járhat, de a kifizetésre általában ekkor is az érintett évet lezáró elszámolást követően kerül sor. Találunk ugyanakkor vállalati példát arra is, hogy közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetés esetén – ha feladat jellege és az elért teljesítmény lehetővé teszi – a szakmainak minősülő prémium meghatározott részét a munkaviszony megszűnéséhez kapcsolódóan elszámolják és kifizetik.
Az ítélkezési gyakorlat szerint részteljesítés esetén csak akkor illeti meg prémium a munkavállalót, ha a munkáltató a kitűző intézkedésében erre nézve egyértelműen rendelkezett [BH2000. 125.]. Egy másik ítélet szerint többirányú prémiumfeladat kitűzése és a feladatok teljesítése esetén alaptalan a munkáltatónak a prémium fizetését kizáró feltételekre hivatkozása, ha azok nincsenek összefüggésben a munkavállalónak a teljesítés érdekében a munkakörében kifejtett tevékenységével [BH1994. 225.].

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra