Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Ptk vs Sja


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

rkrkrk 2020-07-29 00:31:04

Tisztelt Szakértő!
Ptk 6.255.§ (1) mg.vállalkozási szerz. értelmében a megrendelő díjat fizetni köteles.
Az Sja 3.§18 c) szerint kihelyezett állattartás esetén őstermelői bevétel az átvételi ár, amit jöv számításhoz csökkent a kihelyezéskori érték és egyéb ktsg-ek. Kérdésként merül fel, ha a szerződést nem súlykülönbségre, hanem kihelyezett állatonként napi Ft összegben, mint Ptk-ban említett díjként, azaz szolgáltatási díjként rögzítik, úgy jól gondoljuk, hogy az nem minősül őstermelői bevételnek, hanem mint önálló jövedelem adózik? Ráadásul az őstermelő lemondott különleges (kompenzációs) jogállásáról, tételes áfásan köteles számlát kiállítani ugyebár. Kérdés, hogy lehet-e a két tv. elszámolási módját együttesen alkalmazni, azaz a súlykülönbséget, mint őstermelői jövedelmet, míg egy tételes szolgáltatási díjat ( állat/nap ) mint egyéb önálló, de nem őstermelői bevétel számlázni? Ez esetben valahol a tartási díj duplázódik a bevételekben.
Köszönettel

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-29 14:21:14

Az adójogi megítélésnél az Szja tv-nek van elsődlegessége, amely jelen esetben konkrétan megadja a jövedelem számításának módját. Ha a felek ennek ellenére (nem túl szerencsés módon) nem így szerződnek, a bevétel akkor is őstermelői bevétel marad és a számlát is az Szja tv-nek megfelelően kell elkészíteni.
papattila

Szakértői hozzászólás

rkrkrk 2020-07-29 17:28:11

Tisztelt Szakértő! Köszönet a gyors válaszért, de talán az Sja 3.§18.pontjában foglalt, a saját gazdaságban való rendelkezés zárná ki, hogy őstermelői bevételnek lehessen tekinteni a napi szolgáltatási díjban való megállapodási ellenértéket, ami az Áfa tv. 7. sz melléklet II.rész 4. pontja szerinti állat gondozási,tenyésztési és hízlalási bérmunka szolgáltatás, vagyi más személy részére nyujtott mezőgazdasági, de nem őstermelői tevékenység bevétele.
Üdvözlettel.

Felhasználói hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2020-07-30 10:55:50

A "kihelyezés" számomra azt feltételezi, hogy a bérnevelő rendelkezik az adott telephely használati jogával ("rendelkezési jogosultság"), így nem értek egyet a 3.§ 18.pontjával kapcsolatos felvetésével (akkor igaza lenne, ha a kihelyező telephelyére menne dolgozni és ott végezné a munkáját). Ami a válaszának második részét illeti, a két törvény rendelkezési nem feltétlen fedik egymást, egymástól függetlenek. Azaz lehet olyan őstermelői bevétel, amely nem jogosít kompfelárra, és lehet olyan kompfeláras tevékenység, ami nem minősül őstermelői bevételnek.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 3 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra