Gyorskérdés
ÁFA - Általános forgalmi adó

Reprezentációs költségek továbbszámlázása EU tagországba


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

ICT 2021-11-26 11:56:28

Tisztelt Szakértő!
Egyik cégünk Magyarországon rendezett egy nyílt napot, ahol céllövészetet és cateringes szolgáltatást is igénybe vett. A cég anyavállalata szeretné átvállalni a költségeket, és továbbszámlázná a nyílt nap költségeit EU tagországba. A kérdésünk az lenne, hogy milyen összegben számlázzuk tovább (nettó vagy bruttó összeget), és milyen ÁFA kulcsot alkalmazzunk? Az áfát nem igényeltünk vissza a költségek után, reprezentációs adót megfizettük utána.
Előre is köszönjük a segítséget!

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2021-11-27 16:32:48

Mivel továbbszámlázzák, így (áfa) adóköteles tevékenységet szolgál, azaz a beszerzés előzetes áfa-ja levonásba helyezhető. Tanácsom szerint komplex szolgáltatásként ("Nyílt nap költségeinek továbbszámlázása") számlázzanak, így az Áfa tv. 37.§ (1)-nek főszabálya lesz alkalmazandó a teljesítés helyére, azaz a forgalmi adó elszámolására az anyaválallat lesz kötelezett. A számla a (nemzetközi) fordított adózásra hivatkozva adómentes lesz (+A60). Mivel továbbszámlázzák, így szja+szocho-t (bár az utóbbit 12.31-ig egyébként sem kellene) sem kell utána fizetni.
papattila

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra