Gyorskérdés
SZJA - Személyi jövedelemadó

Részmunkaidős munkabérelege kamatkedvezményből származó jövedelem SZJA mentessége


A Gyorskérdés szolgáltatás igénybevétele az Önadózó újság előfizetői részére biztosított. Az összes hozzászólás megtekintéséhez regisztráljon vagy lépjen be előfizetőként!

Az Önadózóval könnyebb lesz alkalmazni a jogszabályokat, követni a változásokat, teljesíteni az aktuális adózási, könyvviteli feladatokat, és elkerülni a buktatókat. A Gyorskérdés menüpontban pedig előfizetőként szakmai konzultációt kérhet.

Horváth József 2024-02-04 07:39:54

Tisztelt Szakértő!

Tárgy: részmunkaidős munkabérelege kamatkedvezményből származó jövedelem SZJA mentesség


Ügyfelem részmunkaidős dolgozója 2023 év decemberében munkabérelőleget vett fel ügyfelemtől.
A folyósítás hat havi visszafizetési kötelezettség mellett, a folyósítás napján érvényes minimálbér havi összegének ötszörösét meg nem haladó értékben történt.
A havi visszafizetendő összeg meghaladja a részmunkaidős nettó jövedelmet, viszont a dolgozó főállásából származó nettó jövedelemmel együtt elért nettóból a visszafizetési kötelezettség teljesíthető.

Kérdésem a kamat SZJA adómentességére vonatkoztatva az alábbiak:
1) Alkalmazható-e a kamatkedvezményből származó jövedelemre vonatkozó SZJA mentesség [szja-törvény 72. § (4) bekezdés g) pont], ha a havonta visszafizetendő összeg meghaladja a részmunkaidős nettó jövedelmet?

Nem találtam jogszabályi olyan előírást, vagy értelmezést, ami a fizetési előleg adható összegét, vagy a havonta visszafizetésre meghatározott összeget limitálná a részmunkaidős foglalkoztatás esetén.
2) Kérdésem: Van-e bármi olyan előírás, ami a fizetési előleg adható összegét, vagy a havonta visszafizetésre meghatározott összeget limitálná a részmunkaidős foglakoztatás esetén?
3) Van-e bármi olyan előírás, ami a fizetési előleg adható összegét, vagy a havonta visszafizetésre meghatározott összeget limitálná a részmunkaidős/főállású foglalkoztatás aránya (2/8, vagy 4/8), vagy a részmunkaidős nettó bér/főállású minimál bér arányában,
4) Van-e bármi olyan előírás, ami a havonta visszafizetésre megállapított összeget limitálná, a dolgozó e jogviszonyának nettó jövedelméhez képes?


Segítségét előre is tisztelettel köszönöm!

József

Témanyitó hozzászólás

Pap Attila Önadózó szakértő 2024-02-06 06:19:27

Kedves József,
1. Igen, alkalmazható. Valóban nincs a részmunkaidőre [...]

A szakértői válasz teljes tartalma bejelentkezés után tekinthető meg.

Szakértői hozzászólás

Összesen: 1 db hozzászólás


Vissza az előző oldalra

Webáruház

Szabályzatok

Szabályzatok kategória összes termékének megtekintése

E-Könyvek

E-Könyvek kategória összes termékének megtekintése

Szakkönyvek

Szakkönyvek kategória összes termékének megtekintése

E-Start

Önadózó segítség az ügyek elektronikus intézéséhez.


Vissza az előző oldalra